2018-05-23 Lauwersmeer (136 foto's)
60 vogelsoorten gespot

Op 23 mei ontbijten we in het hotel en met het uitgebreide ontbijt kunnen we ook een lunchpakket samenstellen. We kunnen dus zonder onderbreking de hele dag om het Lauwersmeer gaan vogelen.
We beginnen bij Ezumakeeg waar we zowel vanuit de vogelhut als vanaf het kijkscherm een leuke serie vogels voor de lens krijgen.
Daarna gaan we naar de hoogwatervluchtplaats bij het moddergat. Omdat het niet echt hoogwater is zijn er weinig 'gevluchte' vogels. We moeten het min-of-meer doen met een groep gele en noordse kwikstaarten.

Vanaf het moddergat rijden we, geheel volgens onze oorspronkelijke planning, langs de plek van de morinelplevier.
Het is maar goed dat we die planning hebben aangepast en de soort gisteren al bezocht hebben, want vandaag is het helemaal leeg op de akker.

Na een bezoek aan de haven van Lauwersoog rijden we door naar het Suyderoogh waar we genieten van een veld waar nogal wat brede orchis in bloeit.
Daarna gaan we naar de vogelhut bij het Jaap Deensgat. Zoals wel vaker het geval is hebben we de hut niet helemaal voor onszelf.
Maar bij deze hut zijn het niet alleen mensen met wie we de hut moeten delen. Hier is het ook met een paartje bijna handtamme boerenzwaluwen.

De plaatselijke vogelaar die we gisteren tegenkwamen vertelde ons niet alleen van de omgeploegde akker, maar gaf ons ook een tip voor een lokatie waar we mogelijk grauwe kiekendief in beeld kunnen krijgen.
Die lokatie is onze laatste bestemming vandaag.
Als we daar ter plaatse de dijk oversteken merken we dat er een (te) stevige wind staat. Zowel voor een leuk stukje wandelen als voor foto's maken is de wind te hard en daarom vluchten we naar de luwte van een gebouw.
Daar wachten we af of er mogelijk een kiekendief in beeld komt.
Dat gebeurd wel, maar helaas is het alweer een bruine kiekendief. Die hebben we deze vakantie elke dag al een keer gezien.
Na een tijd geven we het op en rijden we met een grote omweg terug naar het hotel.
Tijdens die omweg zien we wel heel leuk een ree die ons net zo aandachtig bekijkt als wij haar en er pas vandoor gaat als er 2 motorrijders langs rijden en nog een bruine kiekendief. Maar geen grauwe.

Doordat we flink wat gebiedjes hebben aangedaan is de daglijst ook redelijk uitgebreid en gaan we vandaag met de vakantielijst ook ruim over ons wensaantal heen.
Jolanda had als wens om deze vakantie minimaal 100 soorten te scoren en omdat we er inmiddels 112 hebben gezien is dat dus gelukt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit/wandeling)