2018-05-22 Lauwersmeer (146 foto's)
43 vogelsoorten gespot

Op 22 mei pakken we alle spullen in en nadat we deze in de auto gelegd hebben en de sleutel van het appartement hebben ingeleverd, rijden we op tijd naar de veerpont voor de overtocht van 10:30u.
We zijn op tijd omdat we nog naar een zwarte rotgans op zoek willen. Die vinden we op zich vrij snel, maar omdat de weg er naar toe was afgezet ivm werkzaamheden, hebben we een stukje om moeten rijden.
Daarmee verspelen we de marge die we hadden voor de veerpont, dus we hopen er op dat de dienstregeling al weer vertraging heeft opgelopen. Dat blijkt terecht te zijn.
We krijgen nog netjes een geel labeltje voor de overtocht van 10:30 (in de praktijk 11:00) en we rijden als laatste 'gele' de pont op. Er passen na ons nog 5 'groene' (de overtocht van 11:30) op de pont.

In Holwerd rijden we min-of-meer als laatste van de pont af, maar dat vinden we niet erg want wij willen nog rustig langs de weg kijken naar vogels.
Daarna rijden we naar de plek waar we eerder een kerkuil hebben gespot, maar dit jaar lukt dat helaas niet.
We maken wel een leuke wandeling naar de uitkijktoren en rijden daarna naar het gebied de Pompsterplaat bij het Lauwersmeer.

Hier horen we meteen bij uitstappen van 2 kanten een wielewaal zingen, maar we krijgen ze, geheel in de trend van dit jaar, niet in beeld.
Jolanda heeft uitgezocht dat er hier ook gevlekte witsnuitlibellen zitten en daar gaan we vervolgens naar op zoek. Uiteraard is het arendsoog Jolanda die hem als eerste vind.
Daarna lopen we nog een stuk verder tot we op een gegeven moment bedenken dat het nu net zo makkelijk is om een hele rondwandeling te maken ipv terug te wandelen.

Dat blijkt een goede beslissing te zijn, want daardoor krijgen we een hitsige koekoek in beeld die een paar rondjes om ons heen vliegt en zich heel mooi laat fotograferen.
Een stukje verderop geeft een paar konikpaarden biologieles aan een langsfietsend gezin en dat levert een leuk plaatje op.
Op een uitkijkpunt komen we een plaatselijke vogelaar tegen waar we een praatje mee maken en die ons verteld dat hij straks nog even langs de morinelplevieren in de Bantswei gaat.
Als wij zeggen dat die morgenochtend op ons programma staan, verteld hij dat het weiland waar ze op zitten vandaag omgeploegd is en dat ze daarom mogelijk niet meer zo makkelijk te zien zijn overdag.
Daarom besluiten we om eerst naar de morinelplevieren te gaan en pas daarna naar het hotel in Anjum te gaan.

Als we bij de Bantswei aankomen zien we in eerste instantie helemaal geen vogels op het omgeploegde weiland zitten.
Na een keer rustig heen en terug te zijn gereden vind arendsoog Jolanda een paar stipjes helemaal aan het eind van het weiland die heel langzaam een stukje dichterbij komen.
Met de verrekijker is net aan te zien dat het 1 o nee 2, nee zelfs 5, nu zijn het er 9, ik tel er zelfs 12, morinelplevieren zijn. Maar op deze afstand zijn ze absoluut niet fotografeerbaar.
Terwijl wij rustig afwachten of ze dichterbij komen, komt de plaatselijke vogelaar ook aan. Die kan mooi aanschuiven zo.
We zijn van plan een half uurtje af te wachten of we een foto kunnen maken, maar uiteindelijk duurt het bijna een uur voor de morinellen zo dicht bij zijn dat ze op de foto kunnen.
Door de warmtetrilling mislukken de meeste van de vele fotos die we maken, maar er lukken er toch ook een paar redelijk.
Daarna rijden we naar ons hotel waar we inchecken en nadat we de spullen naar de kamer gebracht hebben gaan we eten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de rondrit)


Ameland

De overtocht

Friesland