2016-05-15 Lauwersmeer (99 foto's)
43 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: steltstrandloper

Op 13, 14 en 15 mei hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Lauwersmeer gedaan

Op zondag waait het minder, zodat we na het ontbijt ook buitendijks (op het wad) kunnen vogelen.
Maar eerst gaan we voor de ochtendwandeling naar het Suyderoogh bos. We gaan weer proberen om een wielewaal in beeld te krijgen. En ook nu mislukt dat helaas ondanks dat we er genoeg horen.

Zoals gezegd gaan we na het ontbijt buitendijks vogelen en daarvoor gaan we naar de pier bij Holwerd. Hier kun je over de weg een heel stuk het wad in rijden. aangezien het vandaag heel erg buiig is, is dichtbij de auto blijven wel zo prettig.
Op een gegeven moment ziet Arjan een spannende kiekendief vlak langs de auto vliegen. Na bestudering van de foto's op Oscar zijn toestel blijkt het 'helaas' een gewone grauwe kiekendief te zijn en niet de zeldzame steppenkiekendief.

Tijdens een flinke regenbui rijden we via Nes naar de 'hoek van de Bant'. Dat is een hoogwatervluchtplaats (hvp) voor wadvogels, maar helaas zijn wij er met laagwater dus er zit niet zo veel.
Na de lunch gaan we nog een keer naar de kijkhut bij Ezumakeeg zuid. Daar zitten we in ieder geval droog als er weer een bui valt.
Op een gegeven moment roept Arjan heel enthousiast 'de zeearend vliegt daar boven het bos'. Ondanks de grote afstand lukt het Oscar om een paar bewijsplaatjes te maken.

Om 16:00 uur gaan we terug naar het hotel en nemen we afscheid van de rest van de groep.
Onze vogeldag zit er nog niet op want wij gaan nu naar Gelderland waar al een paar dagen een steltstrandloper gespot wordt. Een nieuwe soort voor onze levenslijst.

Tijdens het weekend hebben we elke dag roeken gezien die vlak buiten Dokkum een kolonie hebben, maar het was niet mogelijk om op de drukke weg te stoppen voor een foto.
Het is daarom wel prettig dat we bij een tankstop ook roeken zien en ze mooi op de foto kunnen zetten.
Als we in de buurt van de steltstrandloper komen lijkt het erop dat we het slechte weer hebben meegenomen, want de zon verdwijnt achter een hele donkere wolk.
We zien de steltstrandloper bijna meteen, helaas wat ver weg en de foto's zijn door de wolk erg donker, maar de soort is gescoord.
Na 20 minuten komt ook Arjan het weiland in lopen. Voor hem is deze soort ook nieuw en gelukkig ziet hij hem ook.

Moe en tevreden gaan we daarna naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)


Lauwersmeer