2016-05-14 Lauwersmeer (154 foto's)
62 vogelsoorten gespot

Op 13, 14 en 15 mei hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Lauwersmeer gedaan

Op zaterdag staan we om 6:45 op de kade klaar voor de ochtendwandeling in het bos bij de Pomsterplaat. Tijdens het wachten op de rest zetten we een medehotelbewoner op de foto.
Bij de ochtendwandeling horen we de nodige wielewalen, maar we krijgen ze niet in beeld. Daarvoor waait het te hard.

Om 9:00 uur zijn we terug in het hotel voor ontbijt en om 10:00 uur vertrekken we weer voor een vol rondje Lauwersmeer.
We beginnen in de haven van Lauwersoog waar we een mooie zwarte roodstaart spotten. Deze soort houdt van rommelige opslagplaatsen zoals je bij een vissershaven vaak vindt.
Na een bezoekje aan het havenhoofd, waar we lekker doorwaaien, rijden we door naar het Suyderoogh bos. Tijdens de rit regent het; dat heet timing.

Bij het Suyderoogh horen we weer wielenwalen en ook koekoeken. Die laatste krijgen we, ondanks de inmiddels stormachtige wind, wel in beeld.
Vanaf het kijkscherm dat over 'achter de zwarten' uitkijkt zien we konikpaarden die een leuke galoppeershow geven.
We wandelen om het bos heen naar het 'nieuwe robbengat' waar heel veel zwaluwen vliegen. Uiteraard bestuderen we ze, omdat we hopen dat er een roodstuitzwaluw tussen vliegt. Helaas blijkt dat niet zo te zijn.

Onderweg naar het Jaap Deensgat stoppen we bij een uitkijkpunt waar regelmatig grauwe kiekendieven worden gespot en Arjan vindt er in no-time een. Helaas wel ver weg en door de luchttrillingen moeilijk fotografeerbaar, maar het lukt wel.
Bij de hut van het Jaap Deensgat zingt een rietzanger die bijna te dicht bij zit om op de foto te zetten. Het is toch wat: te ver weg of te dicht bij.

Voor een herkansing op de wielewaal doen we 's middags weer een wandeling bij de Pompsterplaat. Omdat het nog steeds hard waait lukt het weer niet om ze in beeld te krijgen.
We sluiten de vogeldag weer af bij het kijkscherm bij Ezumakeeg noord. In tegenstelling tot gisteren is het nu veel rustiger met vogelsoorten.
Een van onze reisgenoten komt melden dat hij wel 20 noordse kwikstaarten ziet op een weiland. Tijdens het bekijken van deze groep komen er steeds meer in beeld totdat het er uiteindelijk rond de 400 zijn!
Als bonus op zijn vondst ontdekt hij ook een blauwborst. Een soort die hij heel graag wilde zien en hij ontdekt hem zelf.

Vlak voor we door een megabui weer terug de auto in gedwongen worden komt er nog heel leuk een kleinze zilverreiger langsvliegen. Hiermee sluiten we de dag af.
Ook vandaag breiden we de jaarlijst uit met 3 soorten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)