2016-05-13 Lauwersmeer (149 foto's)
64 vogelsoorten gespot

Op 13, 14 en 15 mei hebben we via birdingbreaks een vogelweekend Lauwersmeer gedaan

Op vrijdag de 13e vertrekken we eerder dan nodig is richting Dokkum omdat we willen kijken of we de kerkuil, die min-of-meer op de route ligt, onder betere lichtomstandigheden kunnen fotograferen.
Helaas vinden we in het kunstwerk wel ontlastingstrepen maar geen uil.
Omdat we niet genoeg tijd hebben om het achterliggende bos te doorkruisen beperken we ons tot een kleine wandeling langs een nabij gelegen plas.
Dat levert ons in ieder geval een leuke waarneming van een ijsvogel op.

Daarna gaan we door naar Dokkum waar we inchecken in het hotel. We krijgen een kamer die in een dependance van het hotel ligt en dat heeft als voordeel dat we de auto vlakbij de deur kunnen parkeren en we niet hoeven te sjouwen met de bagage.
Daarna moet de auto wel een paar honder meter buiten de autoluwe dorpskern geparkeerd worden.
In het hotel ontmoeten we de 4 andere leden van ons reisgezelschap en onze gids Arjan van Egmond en daarna gaan we op pad.

We gaan eerst vlakbij Anjum op zoek naar morinelplevieren. Ondanks dat dit een van de the-places-to-be is om morinelplevieren te vinden zien we er geen een. En dat is jammer want dat was een van de wenssoorten van dit weekend.
Daarna rijden we langs wat plas-dras gebieden waar we regelmatig stoppen en speuren en daarna gaan we naar de vogelhut bij Ezumakeeg zuid.
Hier hebben we prachtig zicht op bosruiters en temmincks strandlopers die op en naast het enige nog aanwezige kleine eilandje vlak voor de hut foerageren. De rest van het gebied rond de hut staat (nog steeds) onder water.

We sluiten de vogeldag af bij het kijkscherm bij Ezumakeeg noord waar het echt miegelt van de vogels.
Vooral de vele kemphanen vallen op omdat de mannetjes, in allerlei kleuren broedkleed, constant met elkaar aan het bakkeleien zijn om de gunst van een vrouwtje.
Die negeren echter al de avances omdat ze nog een hele trektocht hebben naar de broedgebieden in de toendra en met een ei-in-wording is dat toch extra zwaar.

Ondanks dat het maar een halve dag vogelen was breiden we de jaarlijst uit met 3 soorten; allemaal strandlopersoorten

Na een lekkere avondmaaltijd in het hotel gaan we de foto's even previewen, en op tijd naar bed want morgen is het weer vroeg dag.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de trip)