2016-01-09 Lauwersmeer (125 foto's)
47 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: kerkuil

Mist

Als we bij waarneming.nl onze twitcherlijst - dat is de lijst met vogelsoorten die wij nog niet hebben - bekijken, zien we dat er de laatste paar dagen regelmatig een kerkuil wordt gemeld.
We zien wel vaker waarnemingen van een kerkuil maar dan betreft het vaak overvliegende vogels of verkeersslachtoffers.
Deze uil is overdag fotografeerbaar en daar worden we wel enthousiast door.

Omdat het beestje in Friesland zit, is het niet even een hit-en-run. Daarom plannen we er een rondje Lauwersmeer bij.
We vertrekken op zaterdag 9-1 op tijd en zien onderweg heel langzaam de zon opkomen. Helaas verdwijnt die zon omdat het mist als we de flevopolder uitrijden.

Als we bij de alternatieve kerk aankomen, waar de uil zijn slaapplaats heeft, vinden we hem vrij snel.
In het kunstwerk komt al niet veel licht en met de mist erbij is het nog minder, dus maken we een foto met de flitser aan.
Omdat we zien dat de kerkuil hier totaal niet op reageert maken we er zo nog een paar en gaan dan verder naar het Lauwersmeer.

Onderweg naar de eerste bestemming, Ezumakeeg noord, stoppen we regelmatig om wat vogels te fotograferen. Gelukkig zitten die relatief dichtbij en hebben we niet zoveel last van de mist.
Als we bij Ezumakeeg de dijk oplopen zien we een dunne laag ijs op het water en redelijk in de verte, in de mist, wat vogels. Dat ijs hadden we niet verwacht.

Daarna gaan we naar de hut bij Ezumakeeg zuid. Ook daar wacht ons een verrassing. In plaats van gras rondom de hut is er nu (bevroren) water met wat eilandjes en verweg rietpollen rondom de hut.
In die rietpollen fladderen wat pimpelmezen die gelukkig op het riet dat direct om de hut heen groeit, gaan foerageren.
Omdat ze daarbij erg dichtbij zitten zien we prachtig hoe ze de rietstengels openstrippen om insectjes eruit te plukken.

Nadat we onze lunch genuttigd hebben verlaten we de hut weer en gaan we via de waddendijk, waar we even stoppen om de vogels die op het wad foerageren mee te pikken, naar de haven.
In de haven barst het van de aalscholvers, futen en zeehonden en net buiten de haven, in de waddenzee, zwemmen een paar kuifduikers waarvan er een mooi dichtbij komt.

Onze laatste bestemming is de vogelhut in het Jaap Deensgat. Als we over het pad daar naartoe lopen valt ons op dat de grasvelden erg leeg zijn. Op een hele berg bergeenden na zit er eigenlijk niets, terwijl het normaal barst van de ganzen.
Misschien is de vorstperiode van de afgelopen week daar schuldig aan.

Als we uiteindelijk weer terug naar huis rijden zien we op een gegeven moment een groep van wel 80 wilde en 40 kleine zwanen in een weiland foerageren met vlak daarbij een P-plek.
Na de kerkuil is de aanblik van zoveel van die zwanen het hoogtepunt van de dag.

Ondanks de mistige omstandigheden hebben we toch 45 soorten weten te fotograferen en hebben we de eerste nieuwe soort in 2016 te pakken. Jeee!

Op maandag zetten we voor en na het werk nog twee zeldzame soorten op de foto voor de jaarlijst.
De eerste omdat we er op weg naar het werk letterlijk langs rijden en de tweede omdat die erg zeldzaam is in de regio.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)


Kerkuil

Onderweg

Ezumakeeg noord

Ezumakeeg zuid

Onderweg

Wad

Haven

Jaap Deensgat

Onderweg

Voor en na het werk