2015-07-28 Lauwersmeer (144 foto's)
51 vogelsoorten gespot

Van maandag 27 juli t/m maandag 3 augustus gaan wij naar bungolawpark Lanka in Drente.
Vanuit dit bungalowpark, dat aan de zuidkant van het Dwingelderveld ligt, gaan we vogelen in de 3 noordelijke provicies Drente, Friesland en Groningen.

Via waarneming.nl komen we erachter dat er op nog geen km van ons vakantiehuis kraanvogels zitten. Daar gaan we op dinsdag 28 juli natuurlijk eerst even naar kijken.
We spotten er 18 voordat ze uit het zicht achter een bomenrij vliegen en zien, zoals te verwachten was, Adri de Groot. Hij komt vlak na ons aan en is net iets te laat, maar hij ziet er toch nog 2.
Omdat er nog steeds regenvoorspelling is, gaan we naar het Lauwersmeer. Ten eerste moeten we daar relatief veel autokilometers voor maken en dan is regen niet zo erg en ten tweede zijn alle vogelplekken dichtbij de auto.

Bij het kijkscherm van Ezumakeeg zijn we nog maar net uitgestapt als er een bui valt. Snel schuilen in de auto dus. Bij de 2e poging blijken de meeste vogels weggevlogen te zijn. Dat is even jammer.
In de iets verderop gelegen hut horen we dat er een (zeldzame) gestreepte strandloper gespot is eerder die ochtend, maar wij kunnen hem helaas niet vinden. Wel zien we heel veel kleine strandlopers (erg leuke vogeltjes).
Buiten de hut groeit goudknopje. We zijn nu in staat om dit zeldzame plantje te herkennen.

Bij het Jaap Deensgat hoopt Jolanda op casarca's en ze ziet ze ook met de verrekijker, maar zodra ze haar camera richt gaan de vogels liggen en zijn dan onzichtbaar in het hoge gras.
Na een tijdje in de hut doorgebracht te hebben zien we het erg donker worden. We zijn net op tijd weer terug bij de auto voordat het weer echt slecht wordt.
Ondanks het weer is deze dag met ruim 50 soorten toch wel succesvol.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)