2013-08-28 Groningen en Friesland - Lauwersmeer (114 foto's)
37 vogelsoorten gespot

In week 35 gaan we in Drente, Groningen en Friesland vogelen.
Op woensdag 28 augustus gaan we in Groningen en Friesland naar het Lauwersmeer.

Omdat de wandeling van gisteren op het Dwingelderveld een redelijke aanslag op onze spieren heeft gepleegd, gaan we het vandaag qua lopen wat rustiger aan doen.
Daarom gaan we naar het Lauwersmeer. Dat is voornamelijk met de auto van de ene vogelplek naar de andere rijden en kleine afstanden lopen.

We beginnen in Groningen bij het Jaap Deensgat. Daar wordt al een tijd een Oehoe waargenomen die steeds vlakbij de weg op een paaltje gaat zitten en zich prachtig laat fotograferen.
Dat paaltje wordt onder vogelaars al 'het beroemdste paaltje van Groningen' genoemd.

Als wij daar aankomen staat er een andere vogelaar naar de grond te kijken. Daar blijkt voor het paaltje een dode vogel te liggen. Het zal toch niet....
De dode vogel heeft echter blauw/grijze vleugels, terwijl een oehoe bruine vleugels heeft. Waarschijnlijk is het slachtoffer een blauwe reiger.
We blijven een tijdje wachten in de hoop dat de oehoe zich nog laat zien.
Uiteindelijk zetten we de auto toch maar een stuk verderop en wandelen we naar de hut van het Jaap Deensgat. Het enige stuk echt wandelen dat we vandaag doen.
Als we weer terug bij de auto zijn lopen we nog een stukje door langs de kazerne omdat de oehoe daar ook wel eens gemeld is, maar verder dan een buizerd op een paaltje komen we helaas niet.

Dat er een kazerne vlakbij het Lauwersmeer aanwezig is merken we tijdens de dag regelmatig door langsvliegende straaljagers en overvliegende helikopters.
Je zou denken dat de vogelpopulatie daar gewend is aan de helikopters, maar toch gaan met name de ganzen steeds massaal de lucht in als er een over komt vliegen.

Na het Jaap Deensgat gaan we nog wat plekken af rond het Lauwersmeer. We zien een hoop vogelsoorten, maar helaas geen nieuwe. Tenminste niet voor de levenslijst.
De jaarlijst wordt wel uitgebreid met 3 soorten vandaag.

Aan het eind van de dag doen we (voor de 3e keer vandaag) nog een poging bij de Oehoe, maar de vogel lijkt niet meer aanwezig te zijn.
De kans was ook klein, want na 25-8 zijn er geen meldingen meer geweest op waarneming.nl.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)