2012-05-17 Breebaartpolder en Ezumakeeg en Anjumerpolder (98 foto's)
54 vogelsoorten gespot waarvan 3 nieuwe soorten: breedbekstrandloper, grote franjepoot, morinelplevier

Ver is vandaag de rode draad.
We rijden erg ver voor het gebied Breebaartpolder en Punt van Reide. Twee dichtbij elkaar gelegen gebieden bij Delfzijl in Groningen waar drie zeer zeldzame soorten zijn gemeld.

Daar aangekomen merken we dat er op deze vrije dag meer vogelaars het idee hadden om hier naar toe te gaan.
We horen dan ook snel dat de woestijnplevier op de Punt van Reide zelfs voor telescopen ver weg zit, dus helemaal voor onze fototoestellen. We zien hier wel heel veel bontbekplevieren. Ook leuk, maar toch was dat niet het doel.
Bij de Breebaartpolder is het met de terekruiter hetzelfde verhaal. Te ver weg voor een foto.
Ook hier zijn erg veel bontbekplevieren aanwezig en daar tussen zit een breedbekstrandloper.
Dankzij de vele vogelaars vinden we die en eindelijk kunnen we een foto maken. Voor het mooie zit hij eigenlijk ook te ver, maar we hebben hem en dat telt. Drie van de drie missen zou wel erg jammer zijn geweest.

Daarna gaan we naar Ezumakeeg, de Friese kant van het Lauwersmeer.
Daar is een zeer zeldzame grote franjepoot gemeld.
Volgens waarneming.nl zat hij 's morgen nog dichtbij tussen een groepje kemphanen, maar als wij aankomen blijkt de vogel verplaatst te zijn naar een plek die een heel stuk verder ligt.
Ook hier heel veel vogelaars (een groot deel dezelfde als bij Delfzijl), waardoor de vogel makkelijk gevonden wordt en gelukkig zelfs fotografeerbaar is.
We besteden nog wat tijd met het fotograferen van de verder aanwezige vogels, waaronder een ver weg langsvliegende zeearend, en gaan dan door naar het laatste gebied voor vandaag.

In de Anjumer en Lioessenserpolder, een paar km ten noordwesten van Ezumakeeg, zijn zeldzame morinelplevieren gemeld. Dankzij de ook hier aanwezige vogelaars vinden we de plek makkelijk, maar de vogels zelf zitten weer vrij ver weg. Met het blote oog zijn ze zelfs nagenoeg onzichtbaar op de kale akker.
Met de telelenzen lukt het gelukkig wel om ze herkenbaar op de foto te zetten.

Na al dit verweg geweld is een gewone ringmus die op een paar meter van de auto gaat zitten zingen een hele verademing.

Al met al hebben we 580 km gereden, 7,5 uur in de auto gezeten en in 5 uur 10 km gewandeld om de 54 vogelsoorten te fotograferen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)