2015-08-13 Landgoed De Emelaar (130 foto's)
7 vogelsoorten gespot

Bandjes

Vandaag, 13 augustus, is de laatste dag van onze vakantie waarop het nog echt mooi weer is, en analoog met het weekje Drente besluiten we de vakantie af te sluiten met een libellendag.
Daarom gaan we naar Landgoed De Emelaar. Op dit prive-terrein dat is opengesteld voor wandelaars zitten (zeldzame) bandheidelibellen en (gewone) weidebeekjuffers.

Behalve dat dit voor ons nieuwe soorten zijn en dat ze op hetzelfde terrein zitten heben ze nog een ding gemeen: bandjes op de vleugel.
We zijn het gebied nauwelijks ingewandeld als we de eerste bandheidelibel spotten. We zijn natuurlijk door het dolle heen dat het zo snel gelukt is met de zeldzame.
In de loop van de dag merken we dat er op dit terrein tientallen bandheidelibellen rondzwerven. Dat maakt ze nog steeds mooi, maar het maakt onze ontdekking iets minder spectaculair.

Als we aan de achterkant van het terrein bij de sloot komen ziet Oscar ook meteen een weidebeekjuffer. Wat een ontzettend mooie libel is dat met die diepblauwe vleugels.
Persoonlijk vinden wij de gewone weidebeekjuffers veel mooier dan de zeldzame bandheidelibel.
Dat zeldzaam en gewoon relatieve begrippen zijn, blijkt uit het feit dat op dit terrein de bandheidelibel gewoner is dan de weidebeekjuffer.

Het is maar een klein terrein en daarom hebben we nog een hoop tijd over als we weer bij de auto terug zijn.
En omdat we hier maar 1 vogel hebben gezien besluiten we ook nog een rondje op het Leersumse veld te gaan doen.

De eenzame vogelwaarneming wordt daardoor wel een beetje uitgebreid, maar eigenlijk levert die wandeling (nog) meer libellen op.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Landgoed De Emelaar

Leersumse veld