2017-05-22 Kwintelooyen (58 foto's)
4 vogelsoorten gespot
9 libellensoorten gespot

Prive excursie

Bij het opvoeren van onze plasrombout zag ik dat er in Veenendaal, in een gebiedje met de prachtige naam Kwintelooyen, een flink aantal plasrombouten gezien waren.
Aangezien het maandag 22 mei mooi weer is ga ik daar naar toe om te proberen meteen de soortenfoto te verbeteren, maar eerst moet (lees mag) ik een paar uurtjes invallen als oppasopa.

Als ik aan het begin van de middag het gebied inwandel zie ik een andere libelaar/vogelaar die aan mij vraagt of ik al wat interessants gezien heb.
Ik vertel dat ik net pas aankom en het gebied voor het eerst bezoek en krijg als reactie dat hij ook net pas aankomt, maar daarentegen het gebied heel goed kent.
Nadat duidelijk is dat ik voor de plasrombout kom verteld hij waar ik die zoal zou moeten kunnen vinden en geeft ook nog wat tips voor andere soorten en aan het eind van zijn uitleg zegt hij:
Weet je wat ik loop wel even mee, dat is makkelijker voor je.

En zo krijg ik spontaan een prive excursie.
Vrij snel zien we een plasrombout maar die vliegt op voordat er een foto van gemaakt kan worden. Jammer natuurlijk, maar volgens de ander geen ramp, want die plasrombout gaat op zeker lukken.
Zoals gezegd kent hij het gebied op zijn duimpje en we wandelen daardoor langs plekken die ik in mijn eentje zeer waarschijnlijk zou hebben overgeslagen.
En hij wijst me op zaken die ik anders waarschijnlijk niet gezien zou hebben. Zoals een veldje grote keverorchis.

Nadat we een net uitgeslopen plasrombout vanaf de waterkant hoog hebben zien wegvliegen vindt hij er gelukkig nog een paar die mooi te fotograferen zijn waardoor de missie van soortenfoto verbeteren goed lukt.
Omdat hij daarna weg moet zit de spontane prive excursie erop en ga ik bij een klein plasje dat hij heeft genoemd nog proberen om smaragdlibellen op de foto te krijgen.
Het kost me ruim een uur voordat ik er een paar acceptabel op de foto heb gekregen en zeer tevreden naar huis ga.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)