2018-01-17 Kwade Hoek (85 foto's)
28 vogelsoorten gespot

Hoog water

Op woensdag 17 januari gaan we naar Kwade Hoek omdat daar diverse leuke beestjes gemeld zijn.
Sneeuwgorzen, ijsgorzen, fraters en strandleeuwerikken. Allemaal beestjes met een voor ons hoge 'aaibaarheidsfactor'.
Maar eerst rijden we naar Barendrecht om de buffelkopeend aan de jaarlijst toe te voegen.
Deze vogel is een vaste jaargast daar en tot vorig jaar zat hij voornamelijk op de grote plas net buiten de woonwijk, maar hij zit nu steeds vaker in de smallere slootjes tussen de huizen.
Daar vinden we hem inderdaad en doordat de sloten niet zo breed zijn is de vogel vanaf een prettige afstand te fotograferen.

Daarna rijden we naar Kwade Hoek. Daar wandelen we het gebied in via het zogeheten laarzenpad. Dat heet zo omdat er sommige stukken wat natter kunnen zijn en daarbij is gewoon schoeisel niet zo handig.
Wij lopen regelmatig over dat pad met onze wandelschoenen en dat gaat altijd goed. Tot vandaag.
Mogelijk door de harde wind (een voorbode van de winterstorm van 18-1?) staat op sommig stukken het water een stuk hoger dan normaal en daardoor moeten we bij een bepaald punt kiezen.
Of door een iets te diepe geul water of een paar km omlopen. We kiezen voor het eerste en dat gaat bijna goed.
Met wat vochtigere sokken lopen we verder door naar het gebied waar de leuke beestjes zitten en al vrij snel zien we een grote groep kleine vogels opvliegen en een stukje verderop weer landen.
En dat herhalen de vogels flink wat keren.
Nadat het ons gelukt is om wat dichterbij te komen krijgen we een volgende uitdaging: een foto maken.
Ten eerst verdwijnen ze vrij makkelijk in de hoge begroeing en ten tweede bemoeit de harde wind zich heel erg met onze telelenzen.
Die pakken aardig wat wind en willen daardoor wel eens op een ander punt gericht worden dan we in gedachten hebben.
Maar de aanhouder wint (van de wind) en uiteindelijk hebben we toch 2 van de 4 leuke soorten op de foto.

Omdat onze neus inmiddels wel fris genoeg is gaan we weer terug naar de auto. Ook daarbij moeten we door iets te hoog water, maar we hebben er nu ervaring mee.
Daarna rijden we via een kleine omweg weer naar de brouwersdam.
Daar zien we een voor ons nieuw fenomeen. Het water staat zo hoog dat er geen strand meer te zien is en door de harde wind wordt het zelfs de weg op geblazen.
Bij het zogeheten haventje zien we de golfbreker nauwelijk meer door het hoge water. Wat daar wel leuk is is een meeuw die achter een pluk gras staat te schuilen voor de wind.

Thuis gaan we met de auto door de wasstraat, ondanks dat dit afgelopen maandag ook al gebeurd is, zodat het zand en zout weggespoeld wordt en de ramen weer doorzichtig zijn.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Barendrecht

Goedereede

Kwade Hoek

Onderweg naar en op de Brouwersdam