2017-01-08 Kwade Hoek (130 foto's)
43 vogelsoorten gespot

Geen sneeuw, wel ijs

Op zaterdag 7 januari gaan wij niet vogelen. Dat heeft te maken met het sneeuwfront dat over Nederland is getrokken. Wij blijven toch een beetje mooi-weer vogelaars.
Oscar gaat daarom naar Alkmaar om zijn lens om te ruilen voor een andere. In Madagaskar heeft hij gemerkt dat de minimale focusafstand van 3,5m toch regelmatig vervelend is.
Hij heeft er nu een aangeschaft met een minimale focusafstand van 2m. Jolanda besteed in die tijd aandacht aan een andere hobby van haar: kleding kopen.

Op zaterdagavond kijken we wat we op zondag kunnen gaan doen en daarbij valt ons oog op een melding van een groep van 40 sneeuwgorzen in het gebied Kwade Hoek.
Omdat we die beestjes heel erg leuk vinden kiezen we daarvoor.

Op zondag 8 januari rijden we eerst naar Barendrecht om de buffelkopeend aan de jaarlijst toe te voegen. We vinden de vogel vrijwel meteen na het uitstappen, maar helaas erg ver weg en bijna tussen de huizen.
Daarom rijden we even de wijk in en zien hem dan een heel stuk dichterbij.
Daarna rijden we naar Kwade Hoek voor de sneeuwgorzen. Als we het gebied inlopen komen we een aantal vogelaars tegen die ons vertellen dat de sneeuwgorzen helemaal aan de punt zitten en het dus een lekker stukkie lopen is.
Het is naar de punt 3,5 km, dus dat is inderdaad een lekker stukkie lopen.
Bij de punt aangekomen zien we een groepje gorzen opvliegen en landen. Als we voorzichtig dichterbij komen zien we op slechts enkele meters gorzen foerageren.
Alleen zijn het geen sneeuwgorzen, maar ijsgorzen en eigenlijk vinden we dat leuker omdat dit pas de tweede keer is dat we ze zien. De vorige keer was het er slechts 1 en nu bijna 20.

Ondanks dat we een paar keer, samen met wat andere aanwezige vogelaars, door het gebiedje struinen, komen er geen sneeuwgorzen te voorschijn. Die zijn waarschijnlijk alweer vertrokken.
Van een van de andere vogelaars krijgen we te horen dat een stuk voorbij het pad een groep strandleeuwerikken zit, dus op de terugweg lopen we nog 1 km door.
Helaas blijven deze op een redelijke afstand, maar we kunnen toch wel leuke plaatjes maken.

Na deze, toch wel langer dan geplande, wandeling rijden we weer naar de brouwersdam.
Omdat het nu windstil is, zien we meer dan afgelopen woensdag. Onder ander een paartje redelijk dichtbij zwemmende ijseenden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Gaatkensplas

Kwade Hoek

Brouwersdam