2020-08-01 Kuinderbos (237 foto's)
29 vogelsoorten gespot
10 dagvlindersoorten gespot
12 libellensoorten gespot

Wespen...

Op zaterdag 1 augustus gaan we naar het Kuinderbos. Dit gebied staat al heel lang in de navigatie onder het kopje libellengebieden, en dat komt omdat er in totaal 45 soorten libellen gespot kunnen worden, maar toch zijn we er nog nooit geweest.
Het gebied werd niet zo lang geleden weer onder onze aandacht gebracht door een oude aflevering van vroege vogels. (omdat Jolanda nu veel thuiswerkt lunchen we natuurlijk samen en dan is een aflevering van vroege vogels net een mooie lengte om te bekijken)

En toch zijn het niet de libellen die onze wandeling tot een succes maken, maar de wesp.
Niet dat we zo gek zijn op dit, over het algemeen zeer vervelende, beest. Maar zijn aanwezigheid is gekoppeld aan een aantal andere zeer leuke waarnemingen.
Jolanda kijkt regelmatig naar beneden voor allerlei plantensoorten die zij interessant vind en Oscar kijkt juist regelmatig in de lucht of daar nog wat leuks te zien is.
Op een gegeven moment ziet hij 2 roofvogels vliegen en als hij de camera er op richt valt het formaat verschil wel erg op. Zeearend roept hij en daardoor kijkt Jolanda natuurlijk ook omhoog.
Nadat hij een aantal foto's heeft gemaakt bekijkt hij de rovers met zijn verrekijker en dan ziet hij dat de kleinste van de 2 een wespendief is. Later komt er zelfs een 2e wespendief bij en zo veel hebben we er nog niet eerder tegelijk gezien.

Onderweg zien we ook diverse gewone wespen die hier vast wel nestelen en dat verklaart natuurlijk ook waarom er wespendieven rondvliegen.
Bijna aan het eind van de wandeling zien we weer een paar roofvogels vliegen en ook dat blijken wespendieven te zijn. Dat zijn er zelfs 4 tegelijk.
Aan het ruipatroon van de veren beredeneren we dat het 2 adulten (met ruiende veren) en 2 juvenielen (met gaaf verenkleed) moeten zijn. Vier wespendieven in 1 blik. Wow wat gaaf.

Vlak voordat we bij de auto zijn komen we nog een natuurliefhebber met camera tegen waar we even een praatje mee maken. Toevallig komt hij, net als wij, uit Alphen aan den Rijn, alleen verblijft hij ter plaatse op de camping.
Hij komt daar wel vaker en kent het gebied dan ook vrij goed en vertelt ons dat dit gebied niet alleen libellenrijk is, maar dat er ook zeer veel orchideeen (orchissen) groeien.
Daar wil Jolanda wel het nodige van weten en hij vertelt waar we vlakbij een paar wespenorchissen kunnen vinden. Daar blijken we op de heenweg al langs gelopen te zijn maar toen hebben we ze niet herkend.
Nadat we ze alsnog op de foto hebben gezet blijkt dat Jolanda er op de heenweg (een heel stuk verder dan deze plek) ook al een gezien had.

Door de wespendieven en wespenorchissen gaan we wespen nog bijna leuke dieren vinden. En zolang ze niet in de achtertuin zitten zijn ze dat eigenlijk ook best wel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)