2018-03-21 Korenburgerveen (137 foto's)
35 vogelsoorten gespot

Verjaardagskado dag 3

Als we op woensdag de gordijnen opendoen zien we dat het heel erg mistig is. Dat is na 2 dagen mooi weer wel even een tegenvaller.
Terwijl we met het ontbijt bezig zijn horen we een groene specht, maar mede door de mist kunnen we hem niet vinden in de bomen waar het geluid vandaan komt.

Ondanks de mist rijden we toch naar de meldplek van de kraanvogels. Dit keer hebben we het wel goed uitgezocht want we vinden de groep van ruim 30 kraanvogels zonder problemen.
Na ruim een half uur vliegen de kraanvogels op en landen een kleine honderd meter verderop weer. Dat blijkt precies de plek te zijn waar we gisteren wel de ganzen, maar niet de kraanvogels zagen, dus we weten waar ze zitten.
Omdat de mist begint op te trekken gaan we ze toch ook nog even vanaf die plek bewonderen.
Terwijl wij daar, in de zichtbeschutting van een grote boom, naar ze staan te kijken komt er nog een groepje kraanvogels bij en daardoor zijn we getuige van het ritueel dat ze uitvoeren als ze elkaar begroeten. Man wat leuk. Ratelende camera's.
Uiteindelijk vliegen ze weer terug naar het stoppelveld waar we ze eerder op de ochtend zagen en daarom gaan wij weer verder.

We gaan even naar de uitkijktoren om over het Korenburgerveen te kunnen kijken.
Als we weer terug bij de auto zijn komen er net een aantal vrijwilligers van Stichting Marke Vragender Veen terug van hun snoeiwerk in het gebied.
We krijgen daardoor gelijk wat feiten over het gebied te horen zoals dat er dieper in het gebied kraanvogels broeden en dat er ook rode wouwen broeden. Van beiden wordt de lokatie goed verborgen gehouden.

In 2012 hebben we een keer een rondwandeling gemaakt rond het hele Korenburgerveen, maar vandaag houden we het wat kleinschaliger.
Voor onze wandelbestemming gaan we naar het Meddose veen, een onderdeel van het Korenburgerveen.
Bij het uitstappen uit de auto horen we voor de 2e keer vandaag een groene specht maar het lukt ons weer niet, ondanks dat het nu helder weer is, om te lokaliseren waar het geluid vandaan komt.
Tijdens de wandeling door het Meddose veen horen we diverse malen kraanvogels luid trompetteren. We weten niet of het de groep is waar we vanmorgen bij hebben staan kijken of dat het de 6 zijn die hier broeden.

Als we het Meddose veen weer uit zijn, horen we vanuit een bomenpartij gaaien en een groene specht. De gaaien vinden we vrij snel, maar de groene specht zien we niet en daarom lopen we iets dichterbij.
Iets te dichtbij blijkt als er recht boven ons hoofd een groene specht uit de boom vliegt en tussen de bomen door uit het zicht verdwijnt.
Lichtelijk teleurgesteld lopen we door naar de auto en daarmee sluiten we Oscar zijn leuke verjaardagskado af en rijden we weer naar huis.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)