2012-04-29 Korenburgerveen (104 foto's)
43 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe: noordse kwikstaart, zwarte specht

Als vogelliefhebber zijn we natuurlijk ook lid van vogelbescherming en ontvangen we maandelijks het blad vogels. In dit blad staat vaak een wandeling ergens in Nederland en op zondag 29 april besluiten we om de wandeling Korenburgerveen in Winterswijk te doen.

Een gebied met voor ons potentieel 7 nieuwe soorten.
Op papier is het een wandeling van 10 km, maar aan het eind van de dag blijken wij redelijk te zwalken, want we hebben 15 km op de teller staan.

Ook hier overheerst nog even het zwart. We zien namelijk een gele kwikstaart met een zwarte kop die we heel even verslijten voor een zeldzame balkankwikstaart, maar het blijkt een gewone noordse kwikstaart te zijn.
Vlak daarna worden we veelvuldig uitgelachen door een zwarte specht. Ik geef de moed om hem te vinden duidelijk te snel op, want nadat ik doorgelopen ben naar een struik waar een hoop leven uit klinkt, vliegt de zwarte specht over Jolanda haar hoofd weg. Gelukkig is ze snel genoeg voor een foto.

Gedurende de wandeling horen en zien we ook regelmatig zwartkoppen. Niet nieuw, maar wel met de themakleur. Ook zien we de nodige vlinders, zoals het oranjetipje. Een voorjaarsvlinder met ADHD.
Op een gegeven moment wordt het drukkend warm en net als we bedenken om een laagje kleding uit te doen, begint het te spetteren. Voor het oranjetipje reden om langdurig op 1 plek te blijven zitten. Goed voor een paar leuk fotos

Het laatste stuk van de wandeling gaat echt door het veen. Zompig, maar dankzij een soort pad van boomstammetjes en later zelfs een verhoogd plankier blijven we droog.

Van de potentiele nieuwe soorten zien we er geen een, maar met de 2 nieuwe 'zwarte' soorten zijn we blij.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)