2015-11-11 Kootwijkse Veld (44 foto's)
6 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: grijze wouw

Wow

Een week geleden schreven we dat het scoren van een nieuwe soort wat moeizaam verloopt en dat een van de redenen was dat we er soms net te laat bij zijn.
Als we op dinsdag op waarneming.nl zien dat er weer een grijze wouw gemeld is, zijn we er nu als de kippen bij om er op woensdagochtend voor het werk naar toe te gaan.

Via het forum van waarneming.nl weten we waar we het beste kunnen parkeren om zo min mogelijk te hoeven lopen. Ondanks dat is het toch nog ruim 2 km vanaf de auto naar de plek waar de wouw steeds jaagt.
We zijn net over de helft van die wandeling als we een grote groep vogelaars actief zien zijn.
Tegen de tijd dat wij bij hun zijn is een flink aantal van die vogelaars al richting ons op de terugweg naar de auto. We horen dan dat de wouw zojuist erg mooi erg dichtbij zat, maar dat hij nu daar ver weg aan het jagen is.

Omdat we door een file op de A12 20 minuten later zijn gearriveerd dan gepland, hebben we even het angstbeeld dat we weer te laat zijn. Snel lopen we door en zien de vogel in een boom landen.
Het is redelijk ver weg, maar we kunnen hem in ieder geval op de foto zetten en daarmee is de 350e levenslijstsoort binnen en is ons jaardoel bereikt.
Na een high-five lopen we naar een plek waar we een beter zicht op de wouw hebben. Vlak nadat we hier een betere foto van de vogel hebben gemaakt vliegt deze op en gaat weer actief jagen.

Hierdoor kunnen we nog mooiere foto's maken en zien we ook het typerende 'torenvalk-bidden' gedrag van de grijze wouw. Wow wat een show.
Nadat we gedurende 10 minuten (natuurlijk) veel te veel foto's hebben gemaakt wordt de wouw aangevallen door een slechtvalk waardoor hij hoog opvliegt om even later vrij ver weg in een boom te landen.
Als hij daar na een tijdje nog steeds zit, vinden wij het mooi geweest en wandelen we met een grote grijns op ons gezicht terug naar de auto. Onderweg komen we een hoop vogelaars tegen die we uiteraard succes wensen met het spotten van de vogel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)