2017-08-06 Kootwijkerzand (68 foto's)
11 dagvlindersoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: kleine heivlinder, sleedoornpage

Hier moet je zijn

Omdat het op zaterdag 5 augustus niet helemaal optimaal vlinderweer is, gaan we pas op zondag 6 augustus erop uit.
We gaan naar het Kootwijkerzand. Dat is de enige plek in Nederland waar de kleine heivlinder voorkomt.
De vlinder vliegt in augustus en er zijn inmiddels al exemplaren gemeld, dus hoog tijd om hem op de levenslijst te zetten.

Als we het Kootwijkerzand oplopen zien we al snel een heivlinder vliegen, maar dat is een gewone.
Even later zien we 2 dames, Janny en Ger, op hun knieen zitten om een vlinder te fotograferen en wij vragen natuurlijk wat ze in beeld hebben.
Als ze als antwoord geven 'kleine heivlinder' worden we erg enthousiast, maar na bestudering van de foto's komen we tot de conclusie dat het weer een gewone is.
Inmiddels zijn de dames erg blij doorgelopen, dus we kunnen ze niet vertellen dat hun blijdschap onterecht is.
Wij blijven uiteraard doorzoeken en daarbij komen we de dames weer tegen en vertellen ze het 'slechte' nieuws.
We spreken af dat we elkaar, voor zover mogelijk, zullen seinen als een van ons wel de juiste vlinder vindt.

Na anderhalf uur speuren, waarbij we de ene na de andere heivlinder opstoten, ziet Oscar 2 heivlinders met elkaar bakkeleien en daarbij valt op dat 1 exemplaar donkerder is.
Als die vlinder gaat zitten is wel duidelijk waarom. Het is een kleine heivlinder.
We maken er eerst zelf foto's van en daarna gaat Oscar op zoek naar de 2 dames.
Hij ziet ze een stuk verderop zitten en met zijn armen zwaaiend gebaart hij 'hier moet je zijn'. De dames sluiten snel aan en maken ook hun serie foto's.
Op een gegeven moment trekken er wat donkerdere wolken over waaruit zelfs lichte regen valt, en daarom lopen we weer terug naar de auto en gaan we weer naar Wageningen voor de sleedoornpage.

Daar is het gelukkig droog. Terwijl wij op zoek zijn komt er een meneer op de fiets langs die een verrekijker en camera om heeft.
Hij is ook op zoek naar de sleedoornpage en met hem maken we dezelfde afspraak als met de dames bij de kleine heivlinder. Wie er een vindt seint de ander in.
Na ongeveer een half uur lopen we weer langs een van de voortuinen met guldenroede en Oscar ziet dan een oranje vlindertje dwarrelen dat onder in een struik verdwijnt.
Hij denkt dat hij een sleedoornpage in beeld heeft gehad en gaat snel op zijn knieen zitten om onder in de struik te kijken.
Gelukkig zegt Jolanda dan 'ja hoor het is er een en hij komt nu mooi in beeld hier'.
Ook hier maken we eerst zelf foto's en daarna kijkt Oscar waar de fietser is gebleven.
Die blijkt net aan het eind van de straat te zijn maar begrijpt de 'hier moet je zijn' armgebaren meteen en met een tour-de-france-waardige sprint staat hij in no-time naast ons.

De sleedoornpage dwarrelt vrij snel de voortuin uit en vliegt langs het huis naar een andere voortuin waar nog een sleedoornpage zit. Zo heb je er geen en zo heb je er twee.
Na 10 minuten vliegen ze allebei uit beeld en gaan wij helemaal opgetogen naar huis terug.

Met deze 2 soorten erbij staan we in totaal op 63 soorten dagvlinders en dat zijn er exact net zoveel als we aan libellensoorten hebben.
Dit getal komt ook terug bij het aantal vogelsoorten waarbij we op 363 staan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Kootwijkerzand

Wageningen