2020-08-22 Klein Waterhoen (76 foto's)
1 vogelsoort gespot

Klein is fijn

In september 2011 hebben we, na een aantal pogingen, bij de Lepelaarplassen een klein waterhoen op de foto kunnen zetten.
Alleen waren de foto's destijds niet van superkwaliteit.
Dat had diverse oorzaken: bij het maken van de foto's was de zon al bijna onder; de camera en de lens die we destijds hadden was van iets mindere kwaliteit en het nabewerken van foto's ging nog niet zo goed.
Ondanks dat waren we superblij met deze zeldzame waarneming, maar de soortenfoto kan zeker verbeterd worden.

In juli 2014 hebben we in de Groene Jonker een klein waterhoen op de foto kunnen zetten.
Alleen waren de foto's destijds niet van superkwaliteit.
Dat kwam toen niet door het tijdstip of door het materiaal, maar door de vogel. Die hield zich erg schuil in de rietkraag.
Dus geen verbetering van de soortenfoto.

Op 20 augustus 2020 ontdekt een vogelaar in Budel, Noord Brabant, een klein waterhoen die zich prachtig laat fotograferen.
Met zulke plaatjes zou onze soortenfoto zeker verbeterd worden.
Ook op 21 augustus worden er heel veel prachtige foto's gemaakt en daarom besluiten wij om op 22 augustus ook een poging te wagen.
Omdat we 's middags een andere, hele leuke, afspraak hebben staan we om 6:30 al naast ons bed zodat we om 9:30 de auto kunnen parkeren bij het plasje waar de klein waterhoen steeds gespot wordt.
Als we richting de meldplek lopen komt er een Belgische vogelaar teruglopen en deze verteld ons dat hij het opgeeft. De vogel is al de hele ochtend nog niet gezien en hij gelooft er niet meer in.
Dat klinkt natuurlijk niet goed, maar als we 2 minuten later ter plaatse zijn zien we opeens iedereen heel gericht ergens naar gaan kijken en worden er camera's opgetild.
Het klein waterhoen is net in beeld gekomen.

Snel zoeken we een plekje tussen de al aanwezige vogelaars en kunnen we beginnen met foto's maken.
Tijdens het foerageren schrikt de vogel op een gegeven moment van een groene kikker en lijkt daarbij een pootje te bezeren.
Ondanks dat het wat moeizamer gaat met een hinkend pootje blijft de klein waterhoen door foerageren waarbij hij zich niet veel aantrekt van de vogelaars en daarbij komt hij op ongeveer 1 meter afstand van Jolanda af.
Zij kan daardoor een filmpje maken met haar telefoon.

Gedurende ruim een half uur genieten we van de absoluut niet schuwe klein waterhoen en dan vinden we het mooi geweest en gaan we weer terug naar Alphen aan den Rijn.
Omdat het vandaag Oscar zijn verjaardag is, is de autowasbeurt gratis. Dat is toch leuk.
Uiteraard zit er tussen de vele honderden foto's die we gemaakt hebben wel een betere soortenfoto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)