2018-06-03 Kiersche Wijde West (200 foto's)
12 vogelsoorten gespot
11 libellensoorten gespot

Prijsschieten

Op zondag 3 juni gaan wij mee met een libellenexcursie met de naam 'Op zoek naar Sierlijke witsnuitlibellen'
Twee jaar geleden, in ons libellen-big-year, en vorig jaar, bij de excursie naar de donkere waterjuffer, hebben we de soort ook gescoord. Maar de fotos daarbij waren niet helemaal bevredigend.
De eerste keer was van redelijke afstand, en de tweede keer waren het net uitgeslopen exemplaren. De soortenfoto kan daarom wel een verbetering gebruiken.

Tot voor kort kwam de sierlijke witsnuitlibel voornamelijk voor in en rond de weerribben in Overijssel. Daarom dat we de 2 vorige keren in de weerribben waren en dat deze excursie ergens rond de weerribben plaatsvind.
Dit jaar (b)lijkt de sierlijke witsnuitlibel opeens overal voor te komen. In 9 van de 12 provincies is de soort waargenomen. Zelfs bij ons in Zuid Holland op nog geen half uur rijden.
En dat is bijzonder voor een soort die tot voor 2010 uitgestorven was in Nederland.

Als we op de parkeerplaats, die via een sloot van de Lozedijk is afgescheiden, aankomen staan er al een paar andere excursieleden vanaf een bruggetje de sloot in te kijken.
We pakken onze spullen en sluiten bij hun aan en letterlijk de eerste libel die we in beeld krijgen is een sierlijke witsnuitlibel.
Tijdens de rest van de excursie krijgen we op nog meer plekken de sierlijke witsnuitlibel in beeld. Regelmatig van een prettige afstand.
Van zoeken is helemaal geen sprake; het is meer prijsschieten. Uiteraard verbeteren we de soortenfoto met gemak.

We zien ook heel veel gevlekte witsnuitlibellen. Het minder, maar nog steeds, zeldzame neefje van de sierlijke witsnuitlibel.
Van Dolf Ramakers, de excursieleider, horen we dat op deze plek de grootste populatie in Nederland van de gevlekte aanwezig is.
Ook hierbij is het maken van fotos gewoon prijsschieten.

Bij de excursie bevinden zich een paar deelnemers die, net als wij, ook in andere soorten geinteresseerd zijn.
Een daarvan weet aardig wat van planten en daar blijft Jolanda graag een beetje bij in de buurt. Ook al lukt dat in de buurt blijven niet altijd.
De man loopt namelijk regelmatig honderden meters vooruit om allerlei planten te bestuderen en komt dan enthousiast vertellen wat hij allemaal gezien heeft.
Dan haakt Jolanda aan en dat levert ons deze wandeling 27 plantensoorten op waarvan er 23 nieuw zijn voor de plantenjaarlijst en 11 nieuw voor de soortenlijst.
Op een van zijn 'uitstapjes' heeft hij ook een veld orchideeen gezien en daar wil Jolanda ook graag naar toe.
Omdat de excursie min-of-meer op zijn eind is lopen we er zonder de rest naar toe.
Nadat we genoten hebben van het veld met orchideeen lopen we weer terug naar de auto waar we nog een keer vanaf het bruggetje kijken.
We zijn wat verbaasd dat we nu nog maar 1 libel zien. Een sierlijke witsnuitlibel. Dat dan weer wel.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)