2024-02-28 Kasteel Maurick (124 foto's)
31 vogelsoorten gespot

Bonte roffelaars

Wij waren van plan om op dinsdag 27 februari naar Kasteel Maurick te gaan voor spechten en dan met name de middelste bonte specht.
Helaas wordt Oscar met een zodanige hoofdpijn wakker dat we thuis blijven. Met behulp van paracetamol en rust trekt de hoofdpijn gelukkig weg.
Op woensdag 28 februari gaan we wel naar Kasteel Maurick. Helaas is het weer nu wel iets minder dan op dinsdag, maar het is wat het is.

Na ruim drie kwartier hebben we nog steeds geen specht gescoord en we beginnen ons al een beetje zorgen te maken als Jolanda zegt: ik hoor een mibo.
Er zit inderdaad een middelste bonte specht boven ons hoofd, dus de eer is gered.
Die eer wordt nog veel meer gered als we binnen een half uur ook de grote bonte specht en een prachtige kleine bonte specht in de camera hebben.
Wow het trio bonte roffelaars compleet.
Vooral met de kleine bonte zijn we erg blij omdat we die nog maar 1 keer eerder hier gespot hebben en dat was 6 jaar terug.

Terwijl we onze lunch op een omgevallen boomstam nuttigen horen we net buiten de kasteeltuin, bij een pad waar we straks gaan wandelen, ook nog een groene specht.
Die hopen we natuurlijk ook te kunnen fotograferen.
Als we op de betreffende plek zijn horen we hem weer, maar ondanks intensief zoeken kunnen we hem niet vinden. Jammer.
Vanaf het verste punt van de wandeling moeten we over hetzelfde pad waar de groene specht zich liet horen weer terug en ook nu lacht hij ons uit als we langslopen.
Gelukkig vind arendsoog Jolanda hem nu wel. Hij zit redelijk lastig, een beetje verstopt tussen wat takjes, maar we krijgen hem op de foto.

Met 4 van de 5 soorten spechten willen we natuurlijk ook de zwarte specht hebben en daarom lopen we een paar keer extra heen en weer in het deel waar we voorgaande jaren een zwarte specht scoorden.
Dat levert wel een leuke goudhaan en een 4e middelste bonte specht op, maar geen full house aan spechten (3 bonte en 2 gekleurde).
Maar met 8 spechtwaarnemingen, 2 grote - 4 middelste - 1 kleine - 1 groene, zijn we meer dan tevreden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)