2023-03-15 Kasteel Maurick (197 foto's)
45 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: ringsnavelmeeuw

Kajzerka

Op woensdag 15 maart gaan we op spechtenjacht in de tuin van kasteel Maurick.
Het is erg druk op het parkeerterrein van het kasteel omdat er in het kasteel een happening van Sony aan de gang is.
Gelukkig is het parkeerterrein groot genoeg.

Zoals bijna gebruikelijk is het Oscar die de eerste specht vindt en al bijna even traditioneel is het een middelste bonte.
Daarna horen we een geluid dat we niet zo snel herkennen en het is arendsoog Jolanda die de bron van het geluid ontdekt.
Hoewel hawkeye bij deze vogel een betere bijnaam voor haar is. Het geluid wordt namelijk veroorzaakt door een roepende vrouwtjeshavik die er duidelijk helemaal klaar voor is.
Meneer havik komt wel even buurten, maar heeft duidelijk nog geen lente in zijn bol en vliegt heel snel weer door.

Na deze mislukte vrijage krijgen we vrij snel een grote bonte specht voor de lens en daarmee is de spechtentraditie van twee soorten in ieder geval gered.
We nuttigen onze boterhammetjes zittend op een omgevallen boom en daarbij ziet Oscar een klein spechtje op een boom landen en hij gaat dat even van wat dichterbij bekijken.
Helaas ziet hij de kleine bonte specht pas weer als deze vanaf de achterkant van de boom snel uit het zicht vliegt. 3 soorten bonte spechten op rij was wel echt heel leuk geweest.

Als we weer doorlopen horen we een zwarte specht en als we richting het geluid lopen vliegt deze over ons hoofd naar de plek waar we zojuist zaten te lunchen.
Oscar heeft duidelijk oog voor spechten want hij ziet hem landen in een boom en gelukkig voor hem blijft deze specht wel lang genoeg zitten om leuke plaatjes ervan te maken.
Met deze drie soorten is de spechtenkoek voor deze wandeling wel op, maar we zijn er zeer tevreden mee.

Onderweg terug naar huis meld de navigatie dat er een alternatieve route is berekend ivm een langdurige file op de A12.
Ipv een uur vertraging hebben we nu maar 20 minuten vertraging. Bij thuiskomst gaat ons vogelalert af en we zien dat er bij Harmelen een ringsnavelmeeuw is gespot.
Ondanks dat het een nieuwe soort voor ons is gaan we er toch niet naar toe omdat we er door het fileleed niet meer met voldoende licht kunnen komen.

Er is wel iets bijzonders met deze ringsnavelmeeuw. Hij is namelijk gezenderd en heeft zelfs een naam: Kajzerka (wat pools is voor keizer)
Daardoor was (met ruime vertraging) bekend waar de vogel zich bevond en dat werd in de middag ook gedeeld. Dat maakte het zoeken en vinden wat makkelijker.
Op donderdag 16 maart hebben we een afspraak bij een van de dochters en voor de zekerheid nemen we ook een camera mee voor het geval er weer een lokatiemelding van Kajzerka wordt doorgegeven.
Die komt inderdaad maar wij kunnen op dat moment niet weg. Als we klaar zijn met de afspraak gaan we toch even kijken op de lokatie.
Als we aankomen zijn er 2 'probleempjes'. Het is al aan het schemeren en er zitten geen meeuwen meer.
Op vrijdag stappen we gelijk in de auto als er een melding komt, maar ook hier zien we hem niet. Ruim voor we aankomen is Kajzerka samen met een groep andere meeuwen op- en weggevlogen. Waarschijnlijk naar de slaapplaats.
Op zaterdag komt de melding een uur eerder en hebben we de hoop dat we nu wel op tijd zijn. Helaas komen we ook nu te laat. Nu slechts 10 minuten.

Op zondag hebben we het idee om vroeg in de middag alvast naar de plek, waar hij op vrijdag en zaterdag is gemeld, te rijden zodat we meer kans hebben.
Dat idee kan de prullenbak in als er in de ochtend al een gewoon alert binnenkomt van iemand die de vogel gevonden heeft.
Zo snel als we kunnen gaan we op stap en als we op een paar honderd meter afstand zijn zien we een groepje meeuwen over ons heen vliegen. Hij zal toch niet weer ...
Aangezien de aanwezige vogelaars nogal om zich heen aan het kijken zijn wordt de vrees dat hij niet meer in beeld is helaas waarheid. Zo dichtbij en toch weer niets.

Gedurende een paar uur herhaalt zich een patroon van zoeken in de omringende weilanden waarbij hij dan door anderen gevonden wordt (wij zijn duidelijk niet zulke goede speurneuzen) waarna we snel naar de meldplek rijden om steeds net te laat te zijn.
Rond 2 uur zijn we het eigenlijk wel zat en ruimen we de spullen weer netjes op in de auto als we weer een melding krijgen met de opmerking 'hier steady ter plaatse'.
We besluiten om nog 1 keer te gaan kijken en gelukkig is het nu raak. We hebben Kajzerka in de camera. Gezien de afstand zijn het geen wereldfoto's, maar de soort is gescoord en dat telt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


15 maart 2023: kasteel Maurick

17 maart 2023: Hoevelaken

18 maart 2023: Hoevelaken

19 maart 2023: Amersfoort