2017-06-04 Kampina (195 foto's)
11 vogelsoorten gespot
18 libellensoorten gespot
9 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: kleine ijsvogelvlinder
12 nachtvlindersoorten gespot waarvan 3 nieuwe soorten: streepjesgrasmot, groene eikenbladroller, gele oogspanner

Libellendag

Op zondag 4 juni gaan we naar Kampina in Noord Brabant.
Vorig jaar zijn we daar ook in deze periode naar toe geweest, en daarmee begon toen onze libellenjacht die aan het eind van 2016 eindigde met 60 soorten.
Voor dit jaar hebben we de lat niet zo hoog gelegd, maar de bijzondere soorten die in Kampina zitten willen we toch wel graag even meepikken.

We ervaren bij de zoektocht in het eerste gebied, het klokketorenven, dat we er misschien iets te makkelijk over zijn gaan denken.
We doorkruisen het niet zo grote gebied gedurende 3 uur, maar we krijgen de zeer zeldzame speerwaterjuffer niet in beeld.
En we weten dat ze er zitten want op zaterdag zijn er nog 10 gemeld. Misschien dat ze door de iets lagere temperatuur geen zin hebben om te vliegen.

Na de genoemde 3 uur gaan we naar het tweede gebied, het winkelsven.
Als we daar aankomen bij de plek van de zeldzame beekrombout vinden we die gelukkig wel vrij snel.
We maken vervolgens even een praatje met een stel die, net als wij, ieder een camera om de nek hebben hangen en daarbij krijgen we te horen dat zij net een kleine ijsvogelvlinder hebben gefotografeerd.
Nadat ze ons de prachtige foto's hebben laten zien, vertellen ze ook nauwkeurig waar dat was.
Dan blijkt dat we daar een half uur eerder gewoon langs gelopen zijn, maar ons hebben laten afleiden door een paar dode metaalglanslibellen.
Omdat deze vlinder nieuw is voor onze levenslijst lopen we toch maar even terug en dat wordt beloond. Gedurende 3 minuten zien we een exemplaar afwisselend ronddwarrelen en zitten en daarna verdwijnt hij uit beeld.

Heel bizar is dat we vandaag weer een (zeldzame) plasrombout zien. Vorig jaar hadden we op deze plek de kans om onze eerste plasrombout ooit te zien, maar toen konden we hem niet vinden (en de rest van het jaar ook niet), en nu is het al de 5e wandeling in 2017 dat we de soort scoren.
Ondanks dat we de speerwaterjuffer niet hebben gescoord is het toch een goede libellendag geweest met een recordaantal van 18 soorten op 1 dag.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling klokketorenven; Google Map van de wandeling winkelsven; Google Map van de autorit)


Klokketorenven

Winkelsven