2016-05-28 Kampina (145 foto's)
14 libellensoorten gespot waarvan 5 nieuwe soorten: smaragdlibel, venwitsnuitlibel, speerwaterjuffer, bosbeekjuffer, beekrombout

Even wat anders

Omdat het momenteel relatief rustig is met vogels, besluiten we een dagje wat anders te doen. We gaan op libellenjacht.
Voor zaterdag 28 mei heeft Oscar een paar gebiedjes in Kampina uitgezocht waar de nodige libellen gespot worden en daarmee hebben we een wenslijstje van 3 nieuwe soorten gemaakt.

Als we bij het eerste gebied aankomen zien we libellen boven de plas vliegen en die proberen we te fotograferen.
Ondanks dat ze een vast patroon vliegen, lukt het Oscar niet om er focus op te krijgen. Zijn grotere telelens geeft hiervoor een te kleine blik op de wereld.
Terwijl Oscar een stukje doorloopt blijft Jolanda volhouden en maakt een mooie serie van deze voor ons nieuwe soort: smaragdlibel.

Dat is een leuke bonus maar we kwamen hier voornamelijk voor de venwitsnuitlibel en gelukkig is dat de volgende soort die we op de foto kunnen zetten.
De missie voor gebied 1 is op deze manier al ruim geslaagd en het wordt nog beter.

Op een gegeven moment vraagt een andere libelaar (zeg je dat zo?) of we wat leuks gezien hebben.
Nou zijn de soorten die wij gezien hebben voor ons erg leuk, maar ze zijn vrij algemeen. Dus dat vertellen we ook.
Hij op zijn beurt verteld dat hij op zoek is naar de zeer zeldzame speerwaterjuffer die nog maar in een paar gebiedjes in Nederland voorkomt en wij lopen net rond in een van die gebiedjes.
Een tweede libelaar die we tegen komen verteld het zelfde en beschrijft ook weer hoe die juffer er uitziet.
Terwijl hij dat doet ziet Jolanda een juffer die wel erg veel overeenkomst vertoond met zijn uitleg en ze vraagt daarom: 'is dit hem soms?'.
Na een blik op de juffer bevestigd hij dat het inderdaad de speerwaterjuffer is, en zowel hij als Oscar gaan op de knieen om met de macrolens de nodige foto's te maken.
Voor Oscar wordt dat bijna een pijnlijke sessie als blijkt dat hij midden in een mierennest is gaan zitten, maar gelukkig kunnen we de mieren van zijn kleding verwijderen voordat ze hem bijten.
Op de gemaakte foto's kunnen we vervolgens goed zien waarom de kleine juffer (3 cm) die naam heeft. Een van de rugschilden heeft erg duidelijk de vorm van een speerpunt.

We struinen nog een tijd door het gebied en gaan daarna door naar gebied 2 waar we op zoek gaan naar de bosbeekjuffer en beekrombout. Allebei zeldzaam en zoals de naam al aangeeft voornamelijk te vinden bij een beek.
Gebied 2 is dan ook bij een beek met de naam de Beerze.
De eerste soort die we hier veel vinden is de weidebeekjuffer. Een soort die erg lijkt op de bosbeekjuffer, voor ons zelfs zodanig dat we bijna denken de bosbeekjuffer al te hebben, maar toch anders is.
Gelukkig krijgen we van een hier aanwezige libelaar te horen waar we goed op moeten letten en uitstekende uitleg waar we de bosbeekjuffer en de daar ook aanwezige beekrombout kunnen vinden.
Het vinden van deze 2 doelsoorten is daarom relatief makkelijk.

Met alledrie de 3 wenssoorten en nog 2 mooie bonussen in de camera gaan we via de Broekpolder in Vlaardingen naar huis.
We vergeten namelijk het vogelen niet helemaal en willen daarom toch graag de daar aanwezige, zeer zeldzame, krekelzanger op de jaarlijst hebben.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)


Kampina - Klokketorenven

Kampina - Winkelsven

Vlaardingen - Broekpolder