2014-06-25 Industrieterrein Heeg (57 foto's)
22 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: ralreiger

Spraakgebrek

In Friesland zit sinds 20 juni een ralreiger.
De vorige keer dat deze soort werd gemeld bleef hij slechts 1 dag aanwezig. Omdat we er van uit gaan dat deze ook zo weer weg is, besteden we er eerst geen aandacht aan.
Friesland is immers niet naast de deur.

Maar dit lijkt een 'blijvertje' en daarom spreken we af om hem op woensdag te twitchen. Voor ons zelf maken we een voorwaarde dat hij op dinsdag dan nog gemeld moet worden.
En dat gebeurd dus precies 1 keer.

Op woensdagochtend krijgen we een 'melding in de rug' doordat hij om 7:15 al gemeld wordt.
Als we bijna bij onze bestemming, industrieterrein Heeg, zijn moeten we onder een vaart door en daar hebben de Friezen een bordje op geschroefd met de tekst Jeltesloot Akwaduct.

Als we de auto hebben geparkeerd op een braakliggend stuk van het industrieterrein wandelen we samen met een andere net gearriveerde vogelaar naar de plek waar de ralreiger steeds gemeld wordt.
De aanwezige tureluurs zijn het niet helemaal eens met onze aanwezigheid en laten dat door laag over ons heen te vliegen ook duidelijk merken.
Dat is het eerste half uur zo een beetje de enige aktie die we te zien krijgen.

Dan vliegt plotseling de ralreiger heel even op uit de rietkraag om net zo snel weer te verdwijnen, maar we weten nu dat hij er nog is.
Wij nuttigen ter plaatse onze boterhammen en wachten rustig af. De andere vogelaar besluit om terug naar zijn auto te lopen om daar zijn lunch te nuttigen.
Terwijl hij dat doet komt een bruine kiekendief overvliegen die uiteraard meteen belaagd wordt door een kievit. Wij maken daar wat leuke fotos van en kijken weer naar de ralreigerplek.

'Krijg nou wat, daar zit hij gewoon' roept Oscar uit en we vuren onze cameras af. Na een flink aantal fotos zwaait Oscar naar de andere vogelaar die gelukkig onze kant op kijkt en even later aan kan schuiven.
Gedurende een half uur poetst de reiger zijn verenkleed, reageert wat schichtig op de weer overvliegende kiekendief en een kievitpullus, en besluit daarna weer terug de rietkraag in te vliegen.
Voor ons tijd om naar huis te gaan.

We rijden weer onder het akwaduct door en Jolanda begint een discussie over het spraakgebrek van de Friezen.
Omdat Oscar 50% fries is, moet hij dat natuurlijk verdedigen, maar als we op de provinciegrens een bordje zien met Oant Sjen ipv tot ziens is hij toch lichtelijk argumentloos gemaakt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)