2023-09-24 Ijmuiden (224 foto's)
36 vogelsoorten gespot

Zon, zee, zand: zuidpier

Omdat we al heel lang niet meer op de zuidpier van Ijmuiden zijn geweest willen we daar wel weer een keer naar toe.
Helemaal omdat er de laatste dagen heel veel varianten van (pijl)stormvogels worden gemeld en die zijn, op 1 na, nieuw voor ons.
Die meldingen zijn niet perse vanaf de pier, maar deze steekt een eind de zee in, dus is er altijd een kans op leuke zeevogels.

In eerste instantie willen we er op maandag 25 september naar toe omdat dat een mooie dag zou worden.
We komen er achter dat er weer werkzaamheden aan de pier zijn en dat deze daarom doordeweeks voor publiek is afgesloten en daarom gaan we op zondag 24 september.
Ook al is het nu weekend toch heeft de afsluiting invloed op onze normale wandeling.
Om te voorkomen dat er mensen vanaf het strand de pier op kunnen lopen is daar een hekwerk geplaatst en daarom moet we over het strand naar het begin van de pier lopen.
Niet echt een straf, maar een beetje onverwacht.

Aan het eind van de pier blijven we een uur over zee uitkijken samen met een aantal andere vogelaars. Het is altijd prettig als er veel meer ogen zijn want dat levert altijd extra soorten op.
Helaas worden er geen (pijl)stormvogels gezien, maar we zien genoeg andere leuke soorten.
Na het nuttigen van onze lunch gaan we weer terug. Als we uiteindelijk bij de parkeerautomaat zijn komen we erachter dat het parkeertarief alweer verhoogd is.
De vorige keer, 22 maanden geleden, was het nog 10 euro en inmiddels is het 13 euro geworden. Gezien de hoeveelheid auto's die er inmiddels staan heeft de gemeente daar dus best een hoop extra inkomsten van.

Als Oscar op maandag de foto's aan het verwerken is gaat rond een uur of 1 zijn telefoon af met een melding van een noordse pijlstormvogel die rond 12 uur vanaf de punt van de zuidpier is gezien.
Er staan zelfs mooie foto's bij de waarneming.
Uiteraard zijn we verbaasd omdat volgens rijkswaterstaat de pier op werkdagen niet open is voor publiek en teleurgesteld dat er een dag eerder niet ook een langs kwam toen wij op die punt stonden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)