2021-02-20 Ijmuiden (222 foto's)
28 vogelsoorten gespot

Zon, zee, zand: zuidpier

Op zaterdag 20 februari gaan we naar de zuidpier van Ijmuiden.
Volgens de weersverwachting wordt het lenteachtig weer dus het zal best druk kunnen worden, maar wij hopen voor de ergste drukte weer weg te zijn (of in ieder geval op de terugweg).
Omdat we redelijk vroeg arriveren is het nog erg rustig op het parkeerterrein.
Ook tijdens de wandeling is het niet overdreven druk en dat komt natuurlijk omdat niet iedereen de 3km heen en 3km terug over de pier wil lopen. De meeste mensen komen lekker op het strand wandelen en/of spelen.

Op ons boodschappenlijstje staan 7 soorten, maar voor we daar mee beginnen lopen we eerst naar de zeereep voor drieteenstrandlopers.
Daar genieten we een tijdje van voordat we 'terug' lopen naar de duintjes om een poging te doen voor boodschappensoort 1: sneeuwgors.
Die vinden we helaas niet, maar als bonus zien we wel een bontbekplevier.
Daarna lopen we naar het begin van de pier voor boodschappensoort 2: kuifaalscholvers. Met 7 gemelde exemplaren moet dat toch wel een soort 'kat-in-het-bakkie' zijn en dat klopt gelukkig ook.
Bij hun rustplek zien we er 3 en later zien we er nog 1.

Doordat er een redelijk stevige zuidwestenwind waait hoeven we niet heen een weer te pendelen tussen de zee- en havenkant, want alle vogels bevinden zich aan de luwe havenkant van de pier en dat maakt het zoeken een stuk eenvoudiger.
Vlak bij het hek waarmee de pier bij stormachtige wind wordt afgesloten (en nu natuurlijk gewoon open is) komt opeens de roodkeelduiker zeer dichtbij boven water waardoor we hele leuke plaatjes kunnen maken van deze boodschappensoort.
Voor de volgende boodschappensoort, zwarte zee-eend, hoeven we ook niet veel moeite te doen. Een groepje van 15 stuks dobbert rustend op niet te grote afstand van de pier.
Als we bij ze aankomen zien we Marc Guyt staan. Hij was onze gids op de Madagaskarreis in 2016. Hij begroet ons hartelijk en het valt hem meteen op dat Oscar een heel stuk is afgevallen sindsdien.
Gedurende een half uur blijven we bij de zwarte zee-eenden terwijl we afwachten of ze iets actiever worden. Gelukkig doen ze dat ook en dat levert ook weer leuke plaatjes op.
Tijdens dit wachten krijgen we nog een paar bonussoorten in beeld in de vorm van 2 toppers, een alk (die op de boodschappenlijst staat) en 2 paarse strandlopers. Omdat het de enige 2 paarse strandlopers zijn die we vandaag zien is het wel een bonus te noemen.

Omdat Marc ons wijst op een kuifduiker die een stuk verderop zwemt nemen we afscheid van hem en lopen we door naar deze boodschappensoort. Ook deze blijft in de luwte van de pier en zwemt daardoor prettig dichtbij.
Als extraatje zwemt er ook nog de laatste soort op het boodschappenlijstje: een middelste zaagbek.
Op de sneeuwgors na hebben we ze nu allemaal in de camera.
De rest van de pier levert niet echt veel extras op en nadat we onze lunch aan het eind van de pier hebben opgegeten wandelen we weer terug waarbij we Marc (uiteraard) weer tegenkomen.
Hij zit nu bij de kuifduiker en hij verteld ons dat hij heeft doorgekregen waar de sneeuwgorzen een tijdje daarvoor gevonden zijn.
Dat is mooi, want nu weten we in ieder geval dat ze er nog zijn en waar we ongeveer moeten gaan zoeken.

Terwijl wij over het strand richting de gemelde plek lopen vliegen er 2 vogeltjes over ons hoofd die iets verderop landen: sneeuwgorzen.
Uiteraard vind arendsoog Jolanda ze als eerste terug en kunnen we ook van de laatste boodschappensoort een leuke serie plaatjes maken.
We whatsappen de lokatie door naar Marc zodat hij weet waar hij straks kan gaan zoeken en wandelen door de duinen terug naar de auto die inmiddels, zoals de verwachting was, heel veel gezelschap heeft gekregen.
Als we weer thuis zijn krijgen we nog een bedankje van Marc omdat hij de sneeuwgorzen ook heeft gevonden.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)