2020-09-05 Ijmuiden (110 foto's)
24 vogelsoorten gespot

Niet helemaal

Op zaterdag 5 september gaan we naar de pier van Ijmuiden.
Tijdens de voorbereiding komen we er achter dat er groot onderhoud wordt uitgevoerd aan de zuidpier.
De pier is vanaf 3 augustus t/m 23 oktober van maandag tot vrijdag afgesloten. In de weekenden is de pier vanaf vrijdag 21 uur geopend voor publiek.
Dus vooralsnog geen probleem.

Tijdens de voorbereiding komen we er ook achter dat er al een paar dagen een roze spreeuw aanwezig is en dat maakt het natuurlijk extra aantrekkelijk.
Als we het strand oplopen merken we dat het harder waait dan we gedacht hadden, maar gelukkig is de pier hierdoor niet alsnog afgesloten.
Wel maakt de wind het richten op de vogels soms wat lastig. Kwestie van: de aanhouder wint (het van de wind).

Door de werkzaamheden moeten we wel van onze normale wandelroutine afwijken omdat er een hek op de pier geplaatst is langs de hele strandlijn. Normaal klimmem we vanaf het strand de pier op, maar dat kan nu niet.
Als we een grote groep spreeuwen zien vliegen en landen besluiten we eerst daarnaar toe te lopen (en vanaf die plek naar de opening in het hek te wandelen).
Onderweg naar de spreeuwen worden we onaangenaam verrast door een flinke regenbui. Voordat we de regenkleding uit de rugtas gehaald hebben is de bui al weer over.
En voordat we de spreeuwen hebben kunnen bekijken vliegen ze op door een passerende wandelaar. Omdat ze naar een plek vliegen die nog niet op onze route ligt besluiten we om later op zoek te gaan naar de roze spreeuw.

Op de pier zelf is het niet zo heel erg spannend kwa soorten en op ongeveer tweederde van de pier komen we er achter dat we niet helemaal naar het eind kunnen wandelen ivm de werkzaamheden. Dat is wel jammer
Als we weer aan het begin van de pier zijn, zien we een grote groep spreeuwen lekker badderen en zonnen. Helaas zit de roze hier niet tussen.
Uiteindelijk komen we bij de grote groep spreeuwen die we eerder vandaag hebben gezien. Ondanks dat we deze groep op verschillende plekken in het duindal in beeld krijgen, vinden wij er geen roze spreeuw tussen.
Thuis zien we op waarneming dat onze keus om niet meteen naar de spreeuwen te lopen niet helemaal de juiste is geweest want op dat tijdstip zijn er hele mooie fotos van de roze spreeuw gemaakt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)