2017-11-08 Ijmuiden (148 foto's)
19 vogelsoorten gespot

Tien voor twee

Terwijl ik bij Rhederlaag mooie plaatjes van een ijsduiker in zomerkleed maak worden er op de zuidpier van Ijmuiden mooie plaatjes gemaakt van 2 ijseenden.
Zulke plaatjes willen wij ook graag en daarom besluiten we om daar woensdag, als Jolanda roostervrij is, naar toe te gaan.
Voor de mooie plaatjes van de ijseenden gaan er een aantal zaken mis.

Ten eerste is het redelijk somber weer, maar het ergste wat er mis is is dat de beestjes al een paar dagen geleden vertrokken zijn.
Ondanks dat gaan we toch lekker over het strand en de pier wandelen en we zien daarbij o.a. een heleboel oeverpiepers. Meer dan we gebruikelijk zien.

Onderweg naar de punt komen we een vogelaar tegen die verteld dat hij kort daarvoor een zeekoet redelijk dichtbij had, maar dat het beest na een duik erg ver van de pier weer bovenkwam en verder uit zicht verdween.
Dat vinden we wel een beetje jammer, want dat is toch een leuke soort voor de pier.
Nadat we onze boterhammetjes hebben genuttigd lopen we vanaf de punt weer terug en daarbij komen we een paar vaste klanten van Boswachter en Co tegen.
Zij vertellen ons dat ze op het strand sneeuwgorzen hebben gezien. Daar wordt Jolanda helemaal enthousiast van.
Nadat we een stukje zijn doorgelopen ziet Oscar een zwart streepje zwemmen en na een blik met de verrekijker zien we de zeekoet die nu al duikend juist dichterbij komt om uiteindelijk vlak naast de pier te gaan foerageren.
Dat is toch leuk.

Als we weer bij het strand zijn, lopen we in een redelijk echte lijn naar een plek waar een viertal vogelaars hun camera's ergens op gericht hebben en wij gaan er van uit dat daar de sneeuwgorzen zitten.
Dat blijkt een terechte aanname te zijn. Een van de daar aanwezige vogelaars is degene die ons vertelde van de zeekoet, dus wij vertellen dat de zeekoet weer teruggekeerd is.
Van hem horen we dat hij 12 sneeuwgorzen heeft gezien en dat er volgens anderen 20 aanwezig zijn.
Wij zien er maar 10, maar die 10 maken het mislopen van de 2 ijseenden weer goed.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)