2017-01-18 Ijmuiden (121 foto's)
27 vogelsoorten gespot

Koud

Nederland is in de ban van de vorst. Beter gezegd, schaatsminnend Nederland is in de ban van de vorst.
Vandaag wordt in het Groningse Noordlaren de eerste marathon op natuurijs gereden. En dat kan omdat het al een paar dagen stevig vriest.

Die vorst in combinatie met mist zorgt ervoor dat Nederland er vanmorgen sprookjesachtig wit uitziet.
Overal zie je, zoals dat genoemd wordt, ruige rijp.
Ook op het strand van Ijmuiden, onze bestemming van 18 januari, komen we die ruige rijp tegen. Onder andere op struiken en schelpen.
Maar ook de branding en wielsporen zijn bevroren.

Op de pier komen we een bekende tegen die verteld dat hij, geinspireerd door onze waarneming, onlangs ook naar Kwade Hoek was geweest voor o.a. de ijsgors.
Ondanks dat hij die niet heeft gevonden heeft hij zo zitten genieten van alle andere aanwezige vogels dat hij niet op tijd doorhad dat het vloed werd.
Dat zorgde ervoor dat hij kniediep door het water moest lopen om uiteindelijk erg koud bij de auto aan te komen. Nogmaals sorry Joep.

Omdat er in eerste instantie een lekker zonnetje schijnt ervaren we het niet zo erg koud, maar als er op een gegeven moment zeemist komt optrekken is het gedaan met de pret.
Het is koud en guur; het scheelt 35 graden met de temperatuur van de wandeling in september toen het 30 graden was.

Ook de foto's zijn meer een uitdaging met zo een grijsfilter ertussen.
Sowieso heeft Jolanda een extra uitdaging vandaag bij het maken van haar foto's.
Gisteren heeft Oscar het Madagaskarstof uit haar camera laten verwijderen en daarna is hij vergeten om een instelling terug te zetten die men had aangepast voor de schoonmaakbeurt.
Daardoor zijn bijna al haar foto's mislukt. Dat kwam wel een beetje koud op haar dak toen we daar 's avonds achterkwamen.

Ondanks de uitdagingen hebben we leuke soorten gezien en die aardig op de foto gekregen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)