2016-01-17 Ijmuiden (99 foto's)
23 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: roodkeelnachtegaal

Euforie

Op vrijdag 15 januari worden foto's van een vogel op facebook geplaatst met de vraag of iemand de soort herkend.
De vogel was gefotografeerd door haar zoon in zijn achtertuin in het noordhollandse Hoogwoud.

De vogel wordt vervolgens herkend als een roodkeelnachtegaal en daardoor ontploft vogelend Nederland weer eens, want die soort wordt door menig vogelaar als de heilige graal van de soorten gezien.
Niet door ons overigens want tot vrijdag hadden wij nog nooit van de soort gehoord.

Heel even lijkt er sprake te zijn van een pootring, waardoor het gegarandeerd een onstnapt kooivogeltje is, maar na betere bestudering van de foto's blijkt dat gelukkig niet waar te zijn.
Omdat de vogel steeds weer terugkomt naar dezelfde tuin wordt met de eigenaar van de tuin geregeld dat tijdens het weekend, voor de somma van 5 euro per bezoek per persoon, vanuit de woonkamer naar de vogel gekeken kan worden.

Wij laten de gelegenheid om zaterdag naar de vogel te gaan passeren als we zaterdagochtend op het forum van waarneming.nl de ontwikkelingen bekijken.
Nog voor het licht werd stonden er al tientallen vogelaars in de rij bij het woonhuis.
Aangezien de regeling is dat men binnen kan blijven tot de vogel in beeld is en dan krijg je een minuutje of zo de tijd om de waarneming te doen en daarna is het de beurt aan een volgende groep.
Hierdoor lopen de wachttijden natuurlijk aardig op. En het slechte weer zorgt er voor dat de rij de nodige hagelbuien moet verduren.
Wij hebben daar niet zo een trek in.

Op zaterdag wordt de vogel door ruim 500 man gespot en de waarnemingen puilen uit van euforische commentaren.
Dat prikkelt ons toch wel en daarom staan we op zondag op tijd op en wandelen we rond 8:30 vanaf de parkeerplaats van een sportcomplex (de bewoners hebben gevraagd of men buiten het dorp wil parkeren) richting de woonwijk.
Na nog geen 10 minuten zijn we bij de woning waar we verwachten dat er, net als gisteren, een lange rij staat.
Die is er niet en dat levert even een dilemma op want we hadden gedacht veel langer te moeten wachten waardoor het licht in de tuin beter zou zijn.
Nu bevindt deze zich nog in de schaduw en dat is niet ideaal voor mooie fotos.
Er is nog een dilemma want de buren hebben inmiddels hun balkon ook , voor dezelfde toegangsprijs, beschikbaar gesteld aan de vogelaars.
Gaan we zonder glas van boven af kijken of met glas en dichterbij en beter zicht op de keel.

We besluiten voor het lage kijkpunt en onder het motto 'hebben is hebben' lopen we door naar de keuken die als wachtruimte dient zodat de camera en verrekijker kan acclimatiseren.

Nog geen kwartier later komt de vogel de tuin weer ingevlogen en dat geeft de mensen die bij het raam staan de kans om hem te bewonderen.
Na een, voor hun natuurlijk veel te korte, tijd stuurt de organisator die mensen weg en mogen wij doorlopen naar het raam waar we meteen zicht hebben op de vogel.
Gedurende ruim een minuut maken wij de nodige foto's en onze sessie wordt afgebroken doordat de vogel weer de tuin uitvliegt.

Buiten proberen we nog een glimp op te vangen van de vogel, maar dat lukt helaas niet.
Tevreden lopen wij daarna naar de auto terug en gaan naar Ijmuiden voor de wandeling. Hierbij genieten we vooral van de drieteenstrandlopers.

Uiteraard zijn we blij met deze nieuwe soort, maar we bewaren onze euforie nog even tot over een jaar. Als duidelijk is of de vogel door het CDNA wordt aanvaard als wild exemplaar of dat hij, net als de witkruintapuit, als niet bewijsbaar wild weer van de lijst verdwijnt.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Hoogwoud

Ijmuiden