2015-04-04 Ijmuiden (116 foto's)
29 vogelsoorten gespot

Niets speciaals.

Omdat de lentestorm voorbij is, en het eindelijk mooi weer beloofd te worden, kiezen wij de pier van Ijmuiden als bestemming.
We hopen dat er door de storm wat zeevogels naar de kust zijn geblazen.

Als we aankomen op het strand zien we dat het juist erg rustig is met vogels. Er zitten maar een paar groepjes meeuwen en tot onze verbazing zit er ook een grote groep aalscholvers op het strand.
Zoveel hebben we er, buiten broedkolonies om, nog nooit bij elkaar gezien in Nederland.
Wij benaderen de groep heel rustig zodat we steeds betere foto's kunnen maken. We zijn net op tijd klaar met de foto's, want de hele groep vogels gaat op de wieken als er een jogger met loslopende (!) hond langskomt.
Die man is waarschijnlijk hardlopend langs het bordje gerend waarop staat dat het strand verboden voor honden is tussen 1 april en 1 oktober.

Als we de pier op geklommen zijn, breekt de zon door en wordt het aangenaam warm. Helaas duurt dat niet zo lang. Al vrij snel trekken er weer wolken voor de zon en we worden zelfs even getrakteerd op een minuscule hagelbui.
We waren even bang dat we het rustige vogelbeeld van het strand ook op de pier zouden tegenkomen, maar daar is gelukkig meer aktiviteit.
Hier komen we eindelijk een paar drieteenstrandlopers tegen. Ijmuiden zonder drieteenjes is haast ondenkbaar.
Een stuk verderop blijkt waarom we ze niet op het strand zagen. Ze foerageren massaal op de steenblokken.

We zien helaas alleen maar de 'gewone' piersoorten, zoals steenloper en paarse strandloper, en geen speciale soorten.
Nadat we heen en terug gelopen zijn, kijken we nog even bij het jachthaventje. Daar zien we een jonge meeuw die het formaat van een platvis niet goed inschat.
Na verscheidene mislukte pogingen om de vis in zijn geheel door te slikken besluit hij maar om er stukjes uit te gaan pikken.

Als we weer vlakbij de auto zijn gaat het zachtjes regenen en daarom besluiten we niet bij het Kennemermeer te gaan kijken, maar naar huis te gaan.
Onderweg klaart het weer op, en omdat we toch langs Schiphol rijden gaan we daar nog een poging doen voor de zwarte ooievaar en ruigpootbuizerd.
Deze zeldzame soorten zijn daar de afgelopen weken met grote regelmaat gemeld, maar ook hier scoren we helaas niets speciaals.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


ijmuiden

Schiphol