2014-10-01 Ijmuiden (110 foto's)
35 vogelsoorten gespot

Op commando

Op woensdag 1 oktober gaan we naar Ijmuiden. In Alphen schijnt een waterig, maar lekker zonnetje, dus we hebben er zin in.
Hoe dichter we echter bij Ijmuiden komen, hoe bewolkter het wordt. Dat is wel jammer, maar het blijft gelukkig droog.

Op het strand zien we de gewoonlijke soorten meeuwen, zoals natuurlijk zilvermeeuwen. Een daarvan valt op doordat deze een kleurring heeft.
We zijn daar door ons boottripje wel een beetje op gefocussed omdat bij ons op het achterdek 2 mensen stonden die voornamelijk op geringde meeuwen aan het letten waren.

Op de pier zijn het een winterkoning en een tjiftjaf die opvallen, allebei soorten die we daar niet echt verwachten.
Als we aan het eind een tijdje tevergeefs de zee hebben afgetuurd lopen we weer terug. Jolanda merkt dan op 'dat we helemaal geen paarse strandloper hebben gezien'.
En op dat moment, alsof het op commando gebeurd, komt er een paarse strandloper tevoorschijn die pontificaal boven op een betonblok gaat zitten poseren.

Een stukje verderop grapt Jolanda 'nou doe nu dan ook maar een oeverpieper'. En ook nu, alsof het op commando gebeurd, verschijnt de gewenste vogel.
Sterker nog, er zijn opeens 3 oeverpiepers aanwezig die voor hun doen rustig blijven zitten. Ipv meteen doorvliegen blijven ze wel een seconde of 2 stilzitten.

Sinds een paar dagen wordt aan het begin van de pier weer een kuifaalscholver gemeld, dus daar kijken we ook even.
Als we aan komen lopen zien we een gewone aalscholver zitten en nu grapt Oscar 'dat de kuifaalscholver wel tevoorschijn mag komen'.
Het is bijna ongelooflijk, maar achter de aalscholver komt, ook weer alsof het op commando gebeurd, de kleinere kuifaalscholver tevoorschijn.
Hij poseert even mooi en vliegt dan tot vlakbij ons onder de kaderand om daar te gaan eten. Waren we iets later geweest, dan hadden we hem nooit gespot.

Helaas lukt het ons niet om een kleinste jager (de wenssoort van de boottocht) op commando tevoorschijn te roepen.

Na deze leuke wandeling besluiten we om ook nog even door te rijden naar Den Helder. Dit ligt, op slechts 70 km, ten slotte ook in Noord Holland.
Daar is een paar dagen geleden een zeer zeldzame (juveniele) grote franjepoot ontdekt. De soort hebben we wel al, maar dat is alweer een paar jaar geleden, en ver weg.
Misschien kunnen we deze vogel ook 'op commando' mooi op de foto krijgen.

Onderweg daar naartoe wordt het nog weer bewolkter en eenmaal ter plaatse moeten we een half uur in de auto blijven om een bui uit te zitten.
Daarna gaan we bij het kijkscherm kijken en op aanwijzingen van een ander vogelaar hebben we de vogel op een gegeven moment net in beeld als er een helikopter over komt waardoor de hele plas opvliegt.
Gelukkig komen de vogels weer terug en wordt ook de franjepoot weer ontdekt. Helaas blijft de vogel ver weg zitten, dus blijft het bij wat bewijsplaatjes.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)


Ijmuiden

Den Helder