2013-10-26 Ijmuiden (68 foto's)
23 vogelsoorten gespot waarvan 2 nieuwe soorten: izabeltapuit, sneeuwgors

Pierenwaaien.
Zaterdag 26 oktober willen we naar de pier van Ijmuiden.
Daar worden al een paar dagen sneeuwgorzen gemeld en die soort staat hoog op ons verlanglijstje.

Een melding van een izabeltapuit op de maasvlakte zorgt ervoor dat we onze plannen een beetje aanpassen.
Deze zeer zeldzame vogel is pas 6 keer eerder in Nederland waargenomen.
Daarom lopen we om 10:00 de nieuwe stuifdijk op de maasvlakte over en zien, mede door de vele vogelaars, snel de izabeltapuit.
De vogel is in het gezelschap van 2 gewone tapuiten en daardoor is het verschil tussen de soorten goed te zien.

Omdat er ook een (zeldzame) kuifaalscholver is gemeld, lopen we daar onderlangs de dijk ook naar toe.
Nadat we deze op de foto hebben gezet, wandelen we weer terug. Daarbij zien we de groep vogelaars onze kant op lopen en weten daardoor dat de izabeltapuit voor hun uitvliegt.
De tapuiten gaan tussen ons en de vogelaars op de dijk zitten, maar helaas te ver weg om de eerder gemaakte fotos te overtreffen.
Als de tapuiten uiteindelijk over de hoofden van de andere vogelaars weer terug vliegen naar de eerste plek, lopen wij bovenlangs via de dijk terug naar de auto.
Daarbij merken we dat het al aardig winderig geworden is. We moeten soms schuin lopen om rechtop te blijven.

Ruim 1,5 uur daarna lopen we het strand van Ijmuiden op en merken dat het daar nog steviger waait. Voor kitesurfers natuurlijk een genot en die zijn dan ook ruim aanwezig.
Langs de duinen lopend zien we een groepje vogels opvliegen: sneeuwgorzen!
Ze landen een paar honderd meter verderop, aan de zijkant van de pier. Na een korte, maar snelle, wandeling scoren we de tweede nieuwe soort vandaag.

Daarna gaan we de pier op en worden daar regelmatig nat gesproeid door opspattende golven. We kunnen door dit golvengeweld alleen maar kijken wat er zich aan de luwzijde van de pier bevind.
Een roodkeelduiker en langsdenderende kleine jager maken het in ieder geval waard dat we helemaal naar het eind zijn gelopen.

Tijdens de terugwandeling beuken de golven nog harder op de rotsblokken. De cameras zijn inmiddels onder een vuilniszak beschermd tegen het water, maar wij zelf helaas niet.
Met een aan een zijde doorweekte broek komen we weer bij het strand. Gelukkig is de harde wind ook handig, omdat deze de broek al drooggeblazen heeft voor we bij de auto zijn.

Omdat het aantal vogelsoorten vandaag niet erg hoog is zet ik thuis nog wat tuinvogels op de foto voor dit verslag.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map Maasvlakte - Google Map Ijmuiden)


Maasvlakte

Ijmuiden

Tuin