2013-09-15 Ijmuiden (73 foto's)
22 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: ijsgors

De stilte na de storm.
Afgelopen dagen is het erg onstuimig geweest en dat is ook te zien aan de waarnemingen die op de zuidpier van Ijmuiden zijn gedaan.
Allemaal zeevogels die nu in de buurt zijn geblazen: alle leden van de jagerfamilie en een stormvogel.

Op zich genoeg reden om weer eens naar deze pier te gaan, maar door omstandigheden kunnen we pas op zondag en dan is het een heel stuk rustiger met het weer.
Een soort stilte na de storm.

Als we langs het strand lopend op de pier aankomen zijn we erg verbaasd om te zien dat deze is afgesloten ivm gevaarlijk weer.
De afgelopen dagen was hij wel open en vandaag met relatief rustig weer is hij dicht?

Terwijl we een beetje beduusd nog wat vogels, die in de branding aan het foerageren zijn, fotograferen zien we opeens mensen voorbij het hek de pier op lopen.
Iemand heeft ontdekt dat het hek niet echt op slot zit en heeft het open gedaan.
Voor ons is het hoe niet zo belangrijk. We kunnen doorlopen en doen dat ook.

Helaas is ook aan de aanwezige zeevogels te merken dat het minder waait, want er zijn geen zeevogels. Het is erg stil zo na de storm.
Gelukkig voor ons zijn er nog genoeg andere leuke vogels te fotograferen, zoals een kanoet die we nog nooit zo mooi dichtbij gezien hebben.

Nadat we de pier op en neer gelopen hebben, gaan we voor deel twee van onze missie vandaag. De ijsgors. In de duinen zijn drie van deze vogeltjes gemeld.
Als we op een gegeven moment een vogel op zien vliegen en weer zien landen, lopen we daar natuurlijk naar toe.

Dan blijkt dat we een tapuit hebben gezien. Terwijl we daar foto's van maken, komen er nog 5 man bij ons staan die vragen wat we gezien hebben.
'O een tapuit' klinkt het een beetje teleurgesteld, want net als wij zijn zij op zoek naar de ijsgors.

Nog geen minuut later roept een van hun opeens dat hij een ijsgors ziet vliegen. Het hele groepje loopt (rent bijna) achter de man aan en we zien de ijsgors een paar keer opvliegen en weer verder landen en even zo vaak lopen we mee.
Uiteindelijk blijft de vogel zitten. Terwijl een aantal mensen de vogel meteen in beeld hebben, zijn er ook een paar die hem niet kunnen vinden. Jolanda en Oscar behoren tot die 2e groep.
Gelukkig wordt Jolanda haar fototoestel door iemand anders op de vogel gericht en kan Oscar mbv een blik door een scoop ook de juiste plek vinden.
En de camera's ratelen. Mede dank zij de vele extra ogen was dit uiteindelijk een 'makkie'.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)