2013-02-13 Ijmuiden (62 foto's)
24 vogelsoorten gespot

Op woensdag 13 februari loopt het mooie weer weer mooi synchroon met onze vrije dag.
Een mooie dag dus om te gaan vogelen.
We kiezen voor Ijmuiden. Daar zijn we om deze tijd van het jaar nog nooit geweest.

Het eerste wat ons opvalt is het gebrek aan mussen. Normaal is hun gekwetter 'oorverdovend', en nu helemaal niets.
We hopen een beetje op een vogel met het formaat van een mus: de sneeuwgors. Die wordt hier regelmatig gezien in de wintermaanden.
Daarom beginnen we bij het meer. Dat, toch wel een beetje tot onze verbazing, zo goed als dichtgevroren is.
Het effect daarvan is dat er in de luwte van de pier, maar wel op zee, een aantal vogels te zien zijn die we daar eigenlijk niet verwachten.

Als we een paarse strandloper aan het fotograferen zijn, verteld een collega-vogelaar ons dat de grote burgemeester ca 100m rechts op de blokken zit.
Dat vinden we leuk om te horen, want dat is een van de redenen geweest om hier naar toe te gaan. Hij is niet nieuw maar staat wel leuk op de jaarlijst.
Als we rustig de kant van de grote burrie, zoals wij vogelaars hem noemen, oplopen, vliegt hij over ons hoofd weg. Gelukkig kunnen we net een vluchtfoto maken.

Aan het eind van de pier is het erg rustig. Behalve een enkele gewone zeehond is er niets te zien, dus lopen we weer rustig terug naar het begin van de pier.
Daar staan een paar fotografen met hun toestel gericht op de grote burgemeester die op het dak van een huisje zit.
Hij geeft daar een soort van aerobicsshow weg. Poot rechts strekken en poot links, daarna de vleugels en de kaakspieren (wat een bek heeft dat beest) en dan is de show over.

Voordat we weer in de auto stappen proberen we nog een keer of we sneeuwgorzen kunnen vinden, maar die lijken er vandaag niet te zitten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)