2021-09-19 Putten van Petten (195 foto's)
62 vogelsoorten gespot

VWG Alphen a/d Rijn

Sinds een half jaar zijn wij lid van de vogelwerkgroep Alphen aan den Rijn.
Deze vwg organiseert regelmatig excursies, maar ivm corona is dat een hele tijd on-hold gezet.
Op zondag 19 september gaat de vogelwerkgroep, na een lange pauze, weer op pad en wij gaan mee.
De excursie is naar de Putten van Petten en omstreken.

Om 8:30 verzamelen we op het P-terrein van de golfbaan.
Daar ontmoeten we de andere elf leden die mee gaan en verdeeld over 4 auto's rijden we richting Petten.
Een groot deel van de route hebben we een week geleden ook al gereden toen we naar Texel gingen.

Bij Burgervlotbrug beginnen we met vogelen bij een ondergelopen bollenveld, een zogeheten inundatiemeertje. Voor ons een nieuwe ervaring.
De excursie is erg leuk omdat we (behalve de voor ons bekende Putten van Petten) nog een aantal andere gebieden bezoeken die nieuw zijn voor ons.
De planning was om te eindigen met een bezoek aan de trektelpost van Camperduin en daar wat over zee te kijken.
Omdat er bij de trektelpost niet erg veel te beleven is besluit Stef, de gids, ons mee te nemen naar een plasje waar zeldzame gestreepte strandlopers zijn gemeld.
De navigatie stuurt ons over een zeer toeristische route, dus behalve een vogelexcursie krijgen we ook een sight-seeing tour. En dat allemaal voor niets.

Bij het plasje vinden de mensen met de telescopen een paar strandlopertjes die door kunnen gaan voor gestreepte, maar door het tegenlicht is echte determinatie erg lastig.
Als wij thuis de foto's, die we van een van de strandlopertjes hebben gemaakt, bewerkt hebben en aanbieden aan de herkenningssoftware van waarneming.nl geeft deze aan dat het wel degelijk een gestreepte strandloper is.
Zo heeft de excursie toch een leuke afloop.

Ons plan is om op de terugweg langs de hop te rijden die in Waddinxveen is gevonden. De vorige keer dat we een hop zagen is namelijk al weer 8 jaar terug.
Als we over de N11 rijden kijkt Jolanda op waarneming.nl of de hop er nog zit en ziet dan dat de laatste melding van 1 uur eerder is waarbij de tekst staat 'opgevlogen'.
Daarom besluiten we maar door te rijden naar huis. Achteraf niet de beste keuze omdat de hop toch weer terugkeert en er, o.a. door onze wijkgenoot, mooie foto's van gemaakt worden.
Als op maandagochtend de wekker gaat, kijken we of de hop er nog zit en als dat bevestigd wordt rijden we meteen naar Waddinxveen waar we tussen 9:15 en 10:00 voldoende leuke foto's van de hop kunnen maken.

Door de groep zijn er bij de excursie op zondag 71 soorten waargenomen en daarvan hebben wij er 61 op de foto kunnen zetten. De hop erbij maakt 62 vogelsoorten.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de autorit)


Excursie Putten van Petten (en omstreken)

Hop in Waddinxveen