2016-08-18 Hoek van Holland (93 foto's)
14 vogelsoorten gespot en 10 libellensoorten

Voorproefje

Op onze jaarlijst libellen staan bijna alle soorten die ook op de levenslijst staan.
Alleen de zwervende heidelibel hebben we dit jaar nog niet gezien en dat vinden we jammer.

Nadat het in Limburg mislukte om deze soort te spotten, zoeken we uit of we dichterbij huis een kans hebben om deze soort aan de jaarlijst toe te voegen.
Gelukkig voor ons worden ze ook in Hoek van Holland gemeld, en we besluiten om daar zaterdag dan een poging voor te gaan doen.

Door toeval komt er echter al eerder een mogelijkheid om te gaan.
Het werk van Oscar is met ingang van volgend jaar uitbesteed en momenteel is er bijna alleen nog maar aandacht voor de migratie die daarvoor gedaan moet worden.
Er zijn daarom nu al dagen dat hij iets minder te doen heeft (lees helemaal niets), en in overleg is besloten dat hij daarom als voorproefje zo nu en dan een thuisdag mag nemen als het werk dat toe laat.
Gelukkig voor hem laat het werk dat op donderdag 18 augustus toe en daarom kan hij op deze dag met prachtig libellenweer naar Hoek van Holland.

Maar eerst gaat hij naar een gebiedje halverwege waar op woensdagochtend een waterrietzanger werd ontdekt. Dat is een soort die wel een betere soortenfoto kan gebruiken.
Samen met nog wat andere vogelaars wordt een aantal uur de rietkraag afgespeurd, en dat levert best wat leuke andere soorten op, maar de waterrietzanger komt niet in beeld.
Dus door naar Hoek van Holland.

In eerste instantie zijn het voornamelijk andere soorten heidelibellen die steeds in beeld komen en een beetje gefrustreerd wordt Oscar daardoor wel.
Hij begint zich al af te vragen of het misschien komt doordat de haviksogen van Jolanda er niet bij zijn dat het niet lukt om een zwervende te vinden.
En dan ziet hij een heel licht ogende heidelibel vliegen die halverwege een rietstengel gaat zitten en na bestudering ziet hij de kenmerkende lichtblauwe ogen van een zwervende heidelibel.
Nu hij de jizz (*) van deze libel weet vind hij er in totaal 7.
En daarmee hebben we alle soorten libellen die we ooit gezien hebben ook dit jaar gezien. Cool.

(*) van het engelse giss wat staat voor general impression of shape and size. In Nederland uitgesproken als jizz.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)Hoek van Holland