2014-03-02 Hoek van Holland plus Maasvlakte (56 foto's)
27 vogelsoorten gespot

Veni, vidi, foetsie

Eind 2012 kwam er een rapport uit van Sovon waarin de huiskraai, die al sinds 1994 in Nederland zit, het stempel invasieve exoot kreeg.
De eindconclusie van dit rapport is alsvolgt: "De beheerbaarheid van de Nederlandse Huiskraaien wordt steeds kleiner naarmate de populatie blijft groeien. Wanneer beheer of eliminatie het beoogde doel is, dan is het zaak om spoedig de benodigde voorbereidingen daarvoor in gang te zetten".
In 2014, 20 jaar na zijn verschijnen, is men nav dit rapport begonnen met het afvangen van de huiskraai. Het is voor hem dus: ik kwam, ik zag en ik verdween.

Omdat het waarschijnlijk onze laatste kans is om deze soort op een jaarlijst te krijgen, gaan we op zondag 2 maart naar Hoek van Holland.
Meteen nadat we de auto uitstappen zien we 2 exemplaren in een afvalcontainer zitten. Een beetje symbolisch voor deze huisloze kraai.
Ze trekken zich niet zo veel aan van de aanwezige mensen en laten zich heel mooi fotograferen.
Na deze, mogelijk, laatste aanblik op de huiskraai rijden we een paar km verder om een wandeling in de duinen te maken.

Dat levert helaas erg weinig soorten op. Op het strand zien we, behalve veel dagjesmensen, ook nauwelijks vogels. Daarom gaan we nog even bij de boulevard bij de slikplaten kijken. Ook daar is het niet echt een vetpot kwa soorten.

Gisteren hadden we een nogal matige waarneming van een smelleken op de Maasvlakte en daarom besluiten we om daar nog een poging te doen voor een betere waarneming.
Nu is het hemelsbreed niet zo ver, alleen de Maas ligt maar tussen ons en de Maasvlakte, maar via de Beneluxtunel is het toch een uur rijden.

Bij aankomst sluiten we aan bij een paar Belgen die uiteraard voor de zeer zeldzame arendbuizerd komen.

Terwijl we het gebied afspeuren zien we op een gegeven moment de vogel die wij als smelleken hebben afgedaan ver weg op de grond zitten.
De Belgen hebben dezelfde vogel in de telescoop en hebben het daarbij over een slechtvalk. Op zich niet vreemd, want bij de beschrijving van een smelleken staat dat hij verward kan worden met een slechtvalk, vooral als het formaat niet goed geschat kan worden.

Ook vandaag zien we de nodige roofvogels: zittende buizerds en smelleken/slechtvalk, een jagende blauwe kiekendief en een jagend paartje torenvalk. We zien ook hoe het vrouwtje torenvalk een muis slaat en ermee wegvliegt. Prachtig om te zien.
Als uiteindelijk de arendbuizerd ook even zijn show heeft gegeven gaan we weer naar huis waar we een kleine teleurstelling te verwerken krijgen.
De verwarring tussen smelleken en slechtvalk is andersom ook mogelijk, want op waarneming.nl is ons smelleken van zaterdag verbeterd naar een slechtvalk.
De Belgen hadden het dus goed en voor ons dus helaas geen nieuwe soort erbij dit weekend.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van deze reis)


Hoek van Holland

Maasvlakte