2014-03-26 Het Twiske (31 foto's)
15 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: witstuitbarmsijs

Middagtwitch

Op waarneming.nl zien we dat er vlakbij ons werk een zeer zeldzame witstuitbarmsijs gespot is.
Daarom staan op woensdagochtend alle fotospullen klaar om mee te nemen en hebben we de camera bij de hand om de groenling, die in de tuin zit, te fotograferen.
En ook de buizerd die boven de tuin vliegt komt op de foto. Een buizerd is voor ons een nieuwe tuinsoort, dus de dag begint al leuk.

In de loop van de dag zien we het aantal meldingen van de witstuit gestaag groeien en na een enkele sneeuwbui(!!) breekt ook de zon door, dus om 16:00 uur zitten wij in de auto.
We zijn al eerder in dit gebied met de naam Het Twiske geweest. Op zoek naar een visarend die we niet konden vinden. We hebben dus nog wat tegoed van het gebied.

Om 16:30 lopen we vanaf de parkeerplaats naar de plek waar de vogel regelmatig wordt gespot en we zien daar al wat vogelaars staan.
Wij sluiten aan en als zij melden dat ze nog steeds niets gezien hebben kijken wij even op waarneming.nl wanneer en voornamelijk waar de laatste melding is geweest.
Dan blijkt dat Paul van de Werken, een vogelaar uit Woerden die we regelmatig tegen komen, de vogel 10 minuten eerder op ca 1 km afstand heeft opgevoerd.

In een stevig tempo lopen we naar de meldplek en met het prettige zonnetje krijg je het dan wel warm.
Daar staan al wat andere vogelaars voornamelijk te twijfelen of ze tussen de groep aanwezige grote barmsijsen nu wel of niet de witstuit zien.

De groep wacht niet op de uitslag en vliegt op om enkele tientallen meters verder weer te landen.
Het zicht op de vogels is vanaf die plek een heel stuk beter en wij spotten de witstuit gelukkig snel.
Onze camera's ratelen en we zetten uiteraard behalve de witstuitbarmsijs ook de 'gewone' grote en kleine barmsijsen op de foto.

Ook vanaf hier vliegen de vogels weer op en landen een stuk verder in een andere bomenrij.
Daar kunnen we de witstuit niet meer terug vinden. Tevreden gaan we weer terug naar de auto.

Al met al heeft deze middagtwitch/wandeling slechts anderhalf uur geduurd.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)