2016-06-01 Het Doove Gat en Zaans Rietveld (134 foto's)
45 vogelsoorten gespot

Nog steeds niet

Op woensdag 1 juni, het begin van de metereologische zomer, passen we (zoals wel vaker) onze plannen aan aan de weersverwachting.
Tot een uur of drie blijft het droog en daarna kans op een zware regenbui. We willen dus geen lange wandeling maken en ver weg van de auto zijn.

Op onze die-hebben-we-nog-niet vogellijst staan nog maar een paar soorten die niet zeldzaam zijn en de kwartelkoning is er daar een van.
Een tijdje geleden is er in een groenstrook vlak bij de A2, waar we regelmatig voor patrijzen komen, een gemeld. Zowel roepend als zichtbaar.
Daarom beginnen we bij die groenstrook.
Gewapend met geluidsrecorder en camera lopen we vanaf de auto naar de groenstrook en zien meteen ...
... een patrijs. Ook leuk, maar niet helemaal de doelsoort.
De patrijs blijft zo lang zitten dat we er een close-up van kunnen maken. Uiteindelijk vliegt hij toch maar weg. Om ons later weer tegen te komen :)
Het gras in het midden van de groenstrook is, gelukkig voor de vogels, niet gemaaid en dat gaat het voor ons wel een uitdaging maken om eventueel een foto te kunnen maken.
Ondanks dat we 2 keer rond de groenstrook lopen horen we de kwartelkoning niet en uiteindelijk is er dus geen uitdaging mbt fotograferen.
De kwartelkoning hebben we dus nog steeds niet.

Daarna gaan we naar Het Doove Gat, een klein natuurgebiedje, waar al een tijdje een kleine geelpootruiter zit. Nadat we die in januari op grote afstand hebben gespot vinden we het wel leuk om die weer eens goed op de foto te krijgen.
Het natuurgebiedje zelf is niet zo spannend, want het bestaat slechts uit een bijna kilometer lang pad, maar er zitten wel een heleboel leuke soorten waaronder dus de zeer zeldzame kleine geelpootruiter.
We vinden deze gelukkig snel en hij zit ook nog eens mooi dichtbij.
Na deze lekker warme, het is inmiddels ruim 20 graden, en leuke wandeling, gaan we naar huis voordat de bui losbarst.

Als we vervolgens op buienradar zien dat de verwachte zware regenbui meer zuidoostelijk over Nederland trekt, dus wij gaan er gelukkig geen last van krijgen, besluiten we om ook nog een wandeling op het Zaans Rietveld te maken.
Hier blijkt weer dat Jolanda inmiddels goed is in het fotograferen van vliegende libellen, want het lukt haar wel om er een te platen en het lukt Oscar nog steeds niet.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Groenstrook bij de A2

Het Doove Gat

Zaans Rietveld