2019-06-24 Heimansgroeve (41 foto's)
8 vogelsoorten gespot
4 libellensoorten gespot
6 dagvlindersoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: braamparelmoervlinder

Weer een lang reisje, maar nu is de lijst groot genoeg

Afgelopen zondag kwam in een speciale whatsapp groep de melding dat er 2 braamparelmoervlinders zitten op de plek waar ik hem vorig jaar gemist heb omdat ik te laat was.
Daarom rijd ik op maandag 24 juni naar Zuid Limburg waar ik ruim 2 uur later de auto parkeer.
Sjokkend door de warmte kom ik bijna bij de Heimansgroeve 2 mensen tegen die, net als wij, vorig jaar op Texel de zadellibel misten. Dat schept natuurlijk een band.
Ze hebben dat natuurlijk, net als wij, ruimschoots ingehaald met de huidige invasie aan zadellibellen.
Ze vertellen dat zij vorig jaar hier wel de braamparelmoervlinder hebben gezien, maar dat hij toen niet wilde gaan zitten en dus niet op de foto kwam.

Als we bij de braamstruiken aankomen zien we geen oranje vlinder vliegen. Daarom lopen we eerst een stukje door. Ook daar zien we geen oranje vlinder en dus lopen we weer terug en een stukje de andere kant op naar de echte groeve.
Ook daar zien we in eerste instantie niets. Een deja vu gevoel komt nu wel een beetje boven.
Maar gelukkig dwarrelt er dan een oranje vlinder in beeld: braamparelmoervlinder!!

Het duurt voor mijn gevoel een eeuwigheid voordat de vlinder zowaar gaat zitten en ik een leuke foto kan maken. De soort is binnen.
Voor de ultieme van-opzij-foto sta ik op de verkeerde plek en als de vlinder weer opvliegt en gaat ronddwarrelen loop ik snel naar een betere plek en snoei daar het nodige hoge gras uit beeld.
Gelukkig gaat de vlinder nog 2 keer op dezelfde plek zitten en daardoor kan ik wel een mooie van-opzij-foto maken.

Daarna vliegt de vlinder naar de braamstruiken en daar zien we ook het 2e exemplaar.
Elke keer als de 2 braamparelmoervlinders elkaar zien dansen ze in hoog tempo om elkaar heen om daarna ieder een kant op te vliegen om even later weer terug te keren om hetzelfde kunstje uit te voeren.
Gedurende een half uur blijven ze dat doen en dan verdwijnen ze opeens uit beeld. Voor de 2 andere mensen reden om weer weg te gaan.
Ik blijf nog even om mijn brood op te eten en zet daarbij nog wat zaken op de foto.
Als ik weer terug bij de auto ben heb ik, net als vorig jaar, maar een klein lijstje soorten. Maar met een gefotografeerde braamparelmoervlinder erop voelt hij gigantisch aan.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)