2021-03-28 Heidestein (74 foto's)
23 vogelsoorten gespot

En dat is vier

Op zondag 28 maart gaan we naar Heidestein.
Niet voor iets speciaals, maar omdat het gebied weer naar boven kwam toen we vorige week in eerste instantie nog een zwarte specht aan de jaarlijst 'moesten' toevoegen.
Omdat dat met een 2e wandeling bij Kasteel Maurick inmiddels gelukt is, is het doel vandaag gewoon lekker wandelen en we zien wel of we wat leuks gaan zien.

Het is maar goed dat we de lat niet echt hoog hebben liggen want we zien bar weinig. Mogelijk dat de gure wind daar de schuld van is.
Meteen na het uitstappen horen we een grote bonte specht en dat is heel lang de enige specht die we waarnemen in dit toch wel spechtenrijk gebied.
Als we in het begrazingsgebied aankomen zien we dat heel veel van onze struinpaadjes zijn afgesloten met verbodsbordjes.
Tijdens de lockdowns heeft de natuurbeheerder gemerkt dat de natuur (met name broedende vogels en hagedissen) erg baat had bij de afwezigheid van mensen. Ondanks dat men keurig op de paadjes bleef.
Daarom is besloten om een groot gedeelte van de kleinere wandelpaden af te sluiten. Voor ons natuurlijk jammer, maar voor de natuur een goede keuze.

Zoals gezegd is de roffel van de grote bonte specht heel lang de enige specht die we waarnemen en we zijn bang dat het weer een 0-spechtenrondje wordt.
Maar dan land er opeens een kleine bonte specht vlak voor ons neus. En daar zijn we erg blij mee want dat is de enige soort die voor ons nog ontbrak in dit gebied.

Als we weer bij de auto zijn horen we weer een grote bonte specht en dit keer zien we hem zelfs. Helaas als hij vanaf de achterkant van een boom naar een andere ver weg boom vliegt.
Dus het blijft vandaag bij 1 spechtensoort, maar met die kleine bonte specht is het aantal soorten hier nu wel op 4 (van de 4 aanwezige soorten) gekomen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)