2018-03-25 Heidestein (99 foto's)
24 vogelsoorten gespot

Luid en duidelijk

Op zondag 25 maart gaan we (weer) naar Heidestein. Weer voor de zwarte specht en evt de groene specht.
Zowel volgens de klok als volgens de natuur is het zomertijd, want het wordt gedurende de dag aangenaam warm.

Dat prettige weer is ook de reden dat we veel meer activiteit zien en horen dan een week eerder.
Op een gegeven moment stoppen we even omdat we zowel voor als achter ons een zwarte specht horen. We willen even luisteren om te bepalen naar welke kant we zullen lopen.
'Wat zien jullie' krijg ik op dat moment via whatsapp binnen van Joost. Ik antwoord met 'niets, hoezo?'
Hij blijkt, met een excursie van Boswachter&Co, achter ons te staan en ook gestopt te zijn omdat ze de zwarte specht hoorden.
Dan roffelt er een zwarte specht luid en duidelijk vlakbij ons.
Joost staat er erg dichtbij en meld even later dat hij haar in beeld heeft. We hoeven dus niet te kiezen naar welke we op zoek gaan.
Mevrouw specht blijkt druk bezig te zijn met een nieuwe woning en trekt zich gelukkig niets aan van onze aandacht.
Na veel foto's en een filmpje gemaakt te hebben gaan we zeer tevreden weer verder. De missie voor vandaag is geslaagd. Vanaf nu is het allemaal bonus.

We besluiten om even naar het bosmeertje te lopen en daar korte tijd af te wachten of de grote kruisbekken in beeld komen.
Lang hoeven we daar niet op te wachten, want na een paar minuten komen er 5 (dezelfde als vorige week?) aanvliegen. En nadat ze een paar slokken hebben genomen verdwijnen ze weer.
Daarom lopen wij weer door naar een plek waar we hopen ook een groene specht te scoren.
Dat lukt niet, maar we worden wel getrakteerd op overvliegende raven.

Een stuk verderop horen we zelfs een raaf vanuit een boom vlak boven ons hoofd zingen (lees luid en duidelijk krassen), maar we kunnen hem niet ontdekken in de kruin hoewel het toch een grote vogel is.
Gelukkig vliegt hij naar een boomtop een stukje verder waarbij hij even min-of-meer vrij gaat zitten voordat hij weer doorvliegt. Daarbij is te zien dat deze raaf geringd is.

Als we weer bijna bij de auto zijn komen we in een wolk van een stuk of 50 sijsen terecht die zoveel herrie maken dat ook Oscar ze luid en duidelijk kan horen.
Voor Jolanda is het, zoals ze zelf zegt, oorverdovend.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)