2018-02-17 Heidestein (163 foto's)
44 vogelsoorten gespot

Groot en klein

Op zaterdag 17 februari gaan we (weer) naar Heidestein omdat Jolanda nog steeds graag grote kruisbekken op de jaarlijst wil hebben.
Onderweg naar het zogeheten bosmeertje, waar de grote kruisbekken regelmatig komen drinken, zien we in ieder geval al grote bonte spechten.
Dat gaat al beter dan afgelopen woensdag toen we er zeker 10 gehoord en 0 gezien hebben.

Bij het bosmeertje staan al een aantal vogelaars te wachten en een daarvan blijkt een wijkgenoot te zijn: Martijn de Jong.
Hij heeft jaren lang de witoogeend vanaf zijn balkon kunnen waarnemen.
Omdat hij al een paar uur aanwezig is kan hij vertellen dat de grote kruisbekken al een paar keer in beeld geweest zijn, dus het is een kwestie van (af)wachten.
Na minder dan een uur wachten komen er 3 grote kruisbekken aanvliegen die uiteindelijk mooi dichtbij een paar slokken drinken en dan weer verdwijnen.
Jolanda vind het mooi genoeg, maar Oscar wil nog wel even wachten in de hoop op nog mooiere foto's.

Tijdens het wachten komen ook de broers van Wijk aan wandelen.
Die zijn we vorig jaar tegengekomen bij de libellenjacht op donkere waterjuffer en hoogveenglanslibel. Uiteraard praten we daar even over.
Na een uur komt er weer een groep grote kruisbekken aangevlogen. Dit keer zelfs 10 exemplaren.
Nu gaan ze niet drinken bij de open plek van het meertje maar bij miniwakjes in de aanvoersloot. Ook gaan ze nog even uitgebreid foerageren op een zandplaatje.
Dat levert erg leuke plaatjes op. 10 minuten en 400 foto's later vliegen ze luid roepend weer op en weg.

Nu vinden we het allebei mooi genoeg geweest en daarom wandelen we verder.
Daarbij horen we redelijk dichtbij een zwarte specht zingen, maar we krijgen hem helaas niet in beeld. Wel lukt het om een (matige) geluidsopname te maken voor waarneming.nl.
Gelukkig krijgen we een andere grote zwarte vogel wel in beeld: de raaf. Dat was, naast de grote kruisbek, een wenssoort van dit gebied.

Vandaag hebben we de jaarlijst uitgebreid met 'grote' vogels: grote bonte specht, grote kruisbek, grote lijster, zwarte specht en raaf.
De laatste 2 hebben groot niet in hun naam, maar wel in hun formaat: de grootste Europese specht en de grootste kraaiachtige ter wereld.
De raaf is tevens de grootste Nederlandse zangvogel en de grootste geheel zwarte vogel van Europa.

Op zondag gaan we 's middags even naar de Berkenwoudsche Hoge Boezem om een kleine geelpootruiter aan de jaarlijst toe te voegen. Ter compensatie van al dat groot.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Heidestein

Berkenwoudsche Hoge Boezem