2018-01-09 Heidestein (76 foto's)
18 vogelsoorten gespot waarvan 1 nieuwe soort: ross' gans

Klein maar fijn

Op dinsdag ga ik in de provincie Utrecht op zoek naar een paar zeldzaamheden voor op de jaarlijst. De weersvoorspelling is droog met kans op zon, dus het weer werkt mee.
Ik begin bij de Haarrijnseplas waar al een tijdje een ijseend vertoeft. Ondanks dat de vogel meer onder dan boven water verblijft vind ik hem vrij snel.
Hij zit wel op een beetje afstand maar met een van de foto's die ik maak verbeter ik onze soortenfoto, dus ik klaag niet.

Daarna ga ik naar Heidestein waar een groepje grote kruisbekken zich regelmatig bij het bosmeertje laten zien.
Als ik bij het bosmeertje ben aangekomen lijkt het een eeuwigheid te duren voor er 5 kruisbekken komen aanvliegen en zich, mede door een sluierzonnetje, fantastisch laten fotograferen.
Nadat ze een paar slokken hebben genomen verdwijnen ze weer. Al met al zijn ze ruim 5 minuten in beeld geweest en heb ik er geen eeuwigheid, maar slecht 15 minuten geduld voor moeten hebben.
Helaas blijken het niet de gewenste grote kruisbekken te zijn maar gewone, maar omdat ik met een van de foto's onze soortenfoto verbeter ben ik niet helemaal teleurgesteld.

Ik wandel een rondje over Heidestein in de hoop nog een leuke daglijst bij elkaar te sprokkelen. Helaas lukt dat niet zo, dus het is een klein, maar fijn, daglijstje geworden.
Als ik dat kleine lijstje waarnemingen 's middags invoer bij waarneming.nl zie ik dat er redelijk dichtbij een ross' gans is gespot.
In 2015 hebben we die al gescoord maar dat exemplaar werd afgewezen, dus dit is weer een nieuwe soort voor ons.
Helaas is er geen tijd meer om hem nog met goed licht (dus fotografeerbaar) te scoren, dus ga ik op woensdag naar de meldplek.
Grappig is dat deze zeldzaamheid bijna ook in de provincie Utrecht zit. Het scheelt maar een paar honderd meter.
Een klein, maar fijn, verschil, want als hij in de provincie Utrecht had gezeten had ik er niet bij kunnen komen.

Nadat ik die paar honderd meter over een zeer drassige dijk heb afgelegd zie ik de ross' gans redelijk ver weg tussen een groepje grauwe ganzen zitten.
De ross' gans is een kleine witte gans met een fijn snaveltje en zwarte vleugelpunten en valt daardoor gelukkig goed op tussen de grauwe ganzen.
Na een kwartiertje, waarin het inmiddels is gaan miezeren, vliegt de groep op en bijna over me heen om daarna in een ander weiland te landen.
Nadat ik daar ook nog wat foto's heb gemaakt sjouw ik over de dijk door de blubber terug naar de auto. Maar wel met een (hopelijk) nieuwe soort op de foto.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)


Haarrijnseplas

Heidestein

Ross' gans