2017-03-11 Heidestein (78 foto's)
23 vogelsoorten gespot

Het is zwart en vliegt.

Op zaterdag 11 maart gaan we met schoonzoon Joost, oftewel Boswachter en Co, mee op excursie in Heidestein.
Dat gebied stond deze maand al op de planning ivm o.a. de raaf, maar we gaan graag met de Boswachter mee omdat het bij hem meestal mooi weer is en er komen vaak mooie soorten in beeld.
Uiteraard speelt ook mee dat we liever niet van hem horen dat hij bijvoorbeeld een zwarte specht prachtig schermvullend in beeld heeft gehad terwijl wij ergens anders aan het wandelen waren.

Als we het bos in gewandeld zijn en een voor ons bestaand pad op lopen stopt er een auto waar de bosbeheerder uit stapt.
Hij vraagt ons waarom we van het pad afwijken en of we het bord aan het begin niet gelezen hebben waarop staat dat je op de paden moet blijven.
Dat pad, waar we al jaren over heen wandelen, blijkt dus geen officieel pad te zijn. Wisten wij veel.
Joost moet daardoor wel even improviseren op de door hem geplande route, maar hij kent het gebied zo goed dat dit geen probleem is.

Als we de heide oplopen vind Jolanda vrijwel meteen een boomleeuwerik, een van de wenssoorten van vandaag. Dat is alvast lekker.
Een stuk verderop ziet Oscar een zwarte kraai zich vreemd gedragen: hij fladdert wat en plakt aan een boom vast.
Pas als de vogel zich verplaatst en iemand anders roept dat het een zwarte specht is klikt het bij hem.
Als de zwarte specht vervolgens wegvliegt lukt het hem gelukkig nog net om een een paar prachtige foto's te maken. Ook wenssoort 2 is geslaagd. Tof.
Joost is uiteraard blij dat we een zwarte specht gezien hebben, maar vind het erg jammer voor de rest van de groep en voor hemzelf dat het verder niemand gelukt is om foto's te maken.
Gelukkig wordt dit vrouwtje zwarte specht iets verder weer terug gevonden en kunnen er meer mensen foto's maken voor zij weer wegvliegt.
En even later vinden we zelfs het mannetje. Dubbel geluk dus.

De volgende wenssoort is de raaf die we intussen al een paar keer goed hebben gehoord. Tot onze verrassing is het stuk bos waar de raaf huisvest afgesloten als broedgebied.
Begrijpelijk, maar toch een beetje teleurstellend en Joost moet alweer improviseren op de door hem geplande route.
We lopen langs het stukje ravenbos weer terug en daarbij hebben we het geluk dat een paartje raven over ons hoofd naar een ander deel van het bos vliegt. Daarmee scoren we ook de 3e wenssoort van vandaag.
Zoals Joost het omschreef: we hebben vandaag allebei de grote zwarte vogels waar we voor kwamen zien vliegen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)