2015-03-22 Heidestein (99 foto's)
28 vogelsoorten gespot

Zwart is het nieuwe groen.

Op de eerste zondag van de lente heeft schoonzoon Joost via Boswachter en Co een wandeling in Heidestein georganiseerd.
Aangezien we toch al van plan waren op korte termijn hier naar toe te gaan geven we ons bij zijn wandeling op.
In dit gebied komen de nodige spechtensoorten voor en omdat het in Limburg niet gelukt is hopen we hier op een herkansing met de groene specht.

We zijn wat vroeg op het parkeerterreintje en zoeken alsvast de omgeving een beetje af.
Uit een grote den komt een explosie van geluid, maar het duurt best wel een tijd voordat de bron, een zanglijster, zich laat zien.
Tegen die tijd is de rest ook gearriveerd, dus die beginnen met een leuke waarneming.
Als we eenmaal echt in het bos zijn roept Richard, de Co van Boswachter, 'zwarte specht' en met een sprintje is Oscar net op tijd om 2 fotos te maken waarbij er een goed gelukt is.

Bij een paartje alarmerende gaaien speuren we de bomen af om te zien waardoor zij zoveel kabaal maken en dan vliegt er opeens een bosuil uit de boom. Dat gaat zo snel en is zo onverwacht dat niemand een foto kan maken.
Het is wel een superleuke ervaring.
Als we even een aaah moment hebben bij pas geboren lammetjes horen we vlakbij het krassende geluid van Europas grootste zangvogel: de raaf.
Oscar ziet er een vrij zitten, maar net op het moment dat hij een foto wil maken vliegt de vogel weg.
Gevolgd door zijn/haar partner die even verderop in een boom zat. Hoewel we ze erg mooi kunnen zien, is het door de takken ook nu niet mogelijk om er een foto van te maken.

Op de open vlakte in het midden van het bos zien we een buizerd in gevecht met een havik. De roofvogels zijn goed vertegenwoordigd bij deze wandeling.
Bij het nuttigen van de lunch zien we een paar roodborsttapuiten baltsen. Erg leuk.
Als we de wandeling vervolgen zien we een (dezelfde?) havik bakeleien met een zwarte kraai. Allemaal de lente in hun bol.
Een wandeling met Boswachter en Co gaat niet alleen om vogels, want we worden ook getrakteerd op een bosmuis, die helaas te snel is voor een foto, en een hagedis die gelukkig braaf blijft zitten.

Als we bijna terug bij de auto zijn nemen wij afscheid van de rest van de groep, want het gemis van de raaf blijft door Oscar zijn hoofd zeuren, dus hij wil terug voor een nieuwe poging.
Als we weer bij de schaapskooi zijn horen we vrijwel meteen de raven 'krassen', maar ook nu zien we ze alleen maar met takken er tussen.
We besluiten daarom om bij een open plek af te wachten of ze komen overvliegen.
Na een uur horen we de raven achter ons, boven de bomen, langsvliegen en wij volgen ze naar een nog grotere open plek. Als ze daarover weer terugvliegen kunnen we ze gelukkig op de foto zetten.

Na de zwarte specht ook een (zwarte) raaf! Daar zijn we blijer mee dan met een groene specht.

Als we op maandag naar het werk rijden horen we nogal wat fileleed gemeld worden op onze route en daarom rijden we helemaal binnendoor.
Hierbij komen we onze eerste grutto's van dit jaar tegen, dus daar stoppen we even voor. Het voorjaar is echt begonnen.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)