2016-06-23 Haarrijnseplas (17 foto's)
6 vogelsoorten gespot

Tijdelijke natuur

Precies 2 maanden nadat we op een regenachtige lentedag een 'rondje' bij de Haarrijnseplas maakten zijn we weer bij deze plas.
Er wordt namelijk al een paar dagen een roodhalsfuut gezien en dat is voor die plas best een bijzondere soort. Op geplaatste foto's is te zien dat hij soms mooi dicht bij de kant komt.
Meteen nadat we de auto uitgestapt zijn zien we de roodhalsfuut al zwemmen. Helaas niet zo dichtbij als we hoopten, maar we zien dat hij al duikend steeds dichterbij komt. Uiteindelijk kunnen we daardoor leuke plaatjes maken en de soortenfoto verbeteren voordat hij weer van ons af, richting het midden van de plas, zwemt.

Daarna maken we nog een kleine wandeling door het stukje tijdelijke natuur.
Door de crisis zijn de plannen voor de woonwijk Haarrijn stil gelegd en heeft de gemeente Utrecht de bouwlocatie onder de regeling tijdelijke natuur beschikbaar gesteld.
Zo een regeling houdt o.a. in dat voorkomen moet worden dat er dier- en plantensoorten vestigen die bescherming genieten waardoor de uiteindelijke planuitwerking wordt verhinderd.
Verder mag er wel natuurontwikkeling plaatsvinden en dat is voor ons wel leuk.

We zitten gelukkig in de auto voordat er weer een regenbui losbarst. Het lijkt nog geen zomer ondanks de zomervlinder die ons op de voordeur opwacht.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling)