2016-04-23 Haarrijnseplas (139 foto's)
55 vogelsoorten gespot

Kwartet

Op donderdag 21 april wordt op een ringbaan in de Ooijpolder in Gelderland een zwartkoprietzanger gevangen en geringd.
Dat geeft nogal wat onrust onder de vogelaars omdat het een nieuwe soort voor Nederland is.
Volgens de regels bij zo een vangst moet er na vrijlaten een nacht verstrijken voordat de vogel op gewone lijsten geteld mag worden. Dus men hoopt dat hij 's nachts niet vertrekt.
Op vrijdag 22 april is het dan ook redelijk vroeg druk op de dijk van het gebied waar de vogel ontdekt is.
In totaal horen ruim 250 man vanaf half zeven uit een rietkraag zo nu en dan een stukje van de zang van deze vogel.
Zelfs dit stukje zang is nog een uitdaging om te horen, omdat er een flink stuk verboden terrein zit tussen de dijk en de rietkraag, maar gelukkig staan er een aantal waarnemers met paraboolmicrofoons die gebruikt mogen worden om te luisteren.
De kans om de skulky rietzanger te zien te krijgen is zo goed als 0% en dat is ook de reden waarom wij op zaterdag niet naar de Ooijpolder afreizen.

Op zaterdag 23 april is de Haarrijnseplas vlak bij kasteel Haarzuilen onze bestemming. We willen kijken of dit, voor ons nieuwe, gebied iets is om vaker naar toe te gaan.
We 'veroorloven' ons zo een ontdekkingsdag omdat we volgens planning op zondag met Boswachter en Co een excursie in de Kennemerduinen gaan doen.
Als we het gebied inlopen zien we op een paar grasvelden achter het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten de nodige tenten staan en beseffen we ons dat het elf fantasy fair weekend is.
Een evenement waar wij tot 2012 ook naar toe gingen. Omdat we na een paar minuten al moeten schuilen voor een onverwachte en ernstige regenbui zijn we blij dat wij daar dit jaar niet zijn.

Als de bui voorbij is lopen wij verder naar de Haarrijnse plas en zien dat daar een mooie oeverzwaluwwand aanwezig is. De ca 60 aanwezige oeverzwaluwen zijn druk bezig om hun nest daar voor te bereiden.
Tijdens de wandeling zien we ook nog huiszwaluwen en boerenzwaluwen maar helaas nog geen gierzwaluwen. Dat vinden we jammer want die is nog nieuw voor de jaarlijst.
Als we bij de plaatselijke vogelhut zijn valt er weer een kleine (dit keer wel verwachte) bui, maar we staan nu gelukkig droog.
We krijgen daar een alert van een zeldzame steltkluut op de Waverhoek en we besluiten om daar straks nog even langs te gaan. Leuk voor de jaarlijst.
We wandelen rustig dezelfde weg weer terug en genieten nog een keer van de activiteit bij de zwaluwwand en rijden daarna naar Waverhoek waar we de steltkluut vrij snel lekker dichtbij vinden.
Nadat we de nodige foto's en een filmpje gemaakt hebben lopen wij nog een stuk het gebied in om te zien of we nog wat leuke soorten kunnen toevoegen aan de dag- en jaarlijst.
Als we weer teruglopen komen we Paul van de Werken tegen die hier uiteraard ook voor de steltkluut is.
Terwijl we een beetje bijpraten vliegen er gierzwaluwen over ons heen en daarmee maken we het kwartet zwaluwen vandaag compleet. Leuk.

Op zondag 24 april gaat de excursie naar de Kennemerduinen helaas niet door ivm de winterse weeromstandigheden die voorspeld worden. Terecht blijkt op zondag.

Klik op een foto voor een groter beeld. (klik hier voor een andere wandeling)   (Google Map van de wandeling; Google Map van de autorit)